19 Mayıs 2024 Pazar

'Tutuklu SGDF'liler serbest bırakılsın'

SGDF MYK üyeleri Okan Danacı, Yücel Yavuz ile SGDF üyesi Devrim Taylan Eryılmaz'ın Sincan Hapishanesi'nde yaşadıkları işkence ve hak ihlallerine ilişkin İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Avukat Sezin Uçar, 8 Nisan'da ilk duruşmaları görülecek olan SGDF'lilerle dayanışma çağrısı yaptı.

Sincan Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Okan Danacı, Yücel Yavuz ve SGDF üyesi Devrim Taylan Eryılmaz'ın yaşadıkları hak ihlalleri ve gördükleri işkenceye ilişkin Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Açıklamaya ÖTSP Temsilcisi Hüseyin İldan, İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Sezin Uçar, Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) Nihat Can Koçak ile Karala Dergisi, Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) katıldı.

İLDAN: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN ÖZEL SALDIRISI
Basın toplantısında konuşan ÖTSP Temsilcisi Hüseyin İldan, devrimcilerin gözaltına alındıkları 16 Ekim tarihinden beri işkence ve tecrit saldırısına uğradığına dikkat çekti.

Devrimcilerin hala tek kişilik hücrede tutulduklarını belirten İldan, "Bu cezaevi idaresinin değil, İçişleri Bakanlığı'nın özel saldırısıdır" diye vurguladı. İldan, bir an önce tecrit ve işkence politikalarının son bulmasını istedi.

İldan, ayrıca tutsak ve şehit ailelerine yönelik de saldırılar olduğunu sözlerine ekleyerek, "Bu dönem işçi ve ezilenlerden yana olan herkesle birleşik mücadelenin elzem olduğunu söylemek istiyoruz" diye belirtti.

UÇAR: HERKESİ SAHİPLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ
EHB avukatlarından Sezin Uçar ise Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'ın üniversite de katıldıkları eylemler sebebiyle tutuklandıklarına dikkat çekerek, anayasal hakların hiçe sayıldığını vurguladı.

Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan öğrencilerin gözaltı sürecinde yaşadıkları işkenceye de dikkat çeken Uçar, yaşananların infaz kanununda yapılan değişiklikten bağımsız olmadığını söyledi. Uçar, "Mevcut infaz rejiminde özel bir değişime gidildi. İyi hal indirimi uygulanıp uygulanmaması idarenin keyfine bırakıldı. Pek çok mahpus koşullu salıverilme hakkından yararlanamıyor. Tüm demokratik kitle örgütlerini, siyasileri, tutuklu bulunan Yücel, Devrim ve Okan'ın özgürlüğünü dillendirmeleri gerekiyor. 8 Nisan'da ilk duruşmaları görülecek. Herkesi duruşmaya katılmaya ve SGDF'lileri sahiplenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

ÇEVİRMEN: CİDDİ BASKILAR VAR
İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen ise “Süreç çok yakıcı bir takım olumsuzluklarla devam ediyor. Tutuklanmalarının ardından İHD'ye ulaştılar. Avukat arkadaşlarımız kendilerini ziyaret etti ve vücutlarında darp izlerinin olduğunu gördü. Buna ilişkin süreci takip ediyoruz. Cezaevlerindeki koşullar daha da ağırlaştırılmış durumda. İnfaz kanunda yapılan değişiklikle mahpuslar üzerindeki hak ihlalleri arttı. Dışarıda yine gençlerin, sivil toplum kurumlarının üzerinde ciddi baskı var. Kurumumuza, ajanlık dayatması içeren ve kaçırılma vakalarına dair başvurular geliyor. Biz de arkadaşlarımızın süreçlerin takip etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.