5 Mayıs 2024 Pazar

Tutuklu Katalan siyasetçilere 'kısmi af'

İspanya'da hükümet, 1328 gündür tutuklu olan 9 Katalan siyasetçi için kısmi af çıkardı. Siyasetçilerin hapis cezaları kaldırılacak ancak kamu görevinden men cezaları yürürlükte kalacak.

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan bağımsızlık referandumu ve ayrılık talepleri nedeniyle 1328 gündür tutuklu bulunan 9 Katalan siyasetçi için kısmi af kararı aldı.

Bakanlar Kurulunda oy birliği ile kabul edilen af kararının ardından gazetecilerden soru almadan açıklama yapan Başbakan Pedro Sanchez, "Bu kişiler hiçbir zaman fikirlerinden dolayı hüküm giymediler" iddiasını savundu.

Sanchez, hapis cezalarının tamamen kaldırılmasına rağmen kamu görevinden men cezalarının yürürlükte kalacağını ve söz konusu siyasetçilerin 3 ila 6 yılda ağır suç işlemeleri halinde affın iptal edileceğini bildirdi.

'DİYALOG İÇİN YENİ BİR DÖNEM AÇMAK İSTİYORUZ'
Sanchez, kamuoyunun yararına olduğuna inandıkları ve "yeni bir sayfa açmanın gerekli olduğunu" düşündükleri için bu af kararını aldıklarını söyledi.

Sanchez, açıklamasının devamında "Bu karar, bir arada yaşamayı yeniden kurma ihtiyacından kaynaklanıyor. Diyalog için yeni bir dönem açmak istiyoruz. Birlikte yaşıyoruz ve sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz. Sorunlarımızı çözmek çok zor ama gelecek nesiller için bunu denemek zorundayız. Şimdi, siyasette yeni bir sayfa açma ve asla terk edilmemesi gereken yola girme zamanıdır. Sıfırdan başlayamayız ama yeniden başlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

KATALAN SİYASETÇİLERİN AİHM'DEKİ DAVASI SÜRECEK
Hüküm giydikleri tüm suçlamalardan muaf tutulan ve kişiye özel ayrı ayrı çıkarılan kararlarla affedilen tutuklu Katalan siyasetçilerin, Yüksek Mahkemenin imzası ve kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla hemen hapishaneden çıkmaları öngörülüyor.

Diğer yandan Katalan siyasetçilerin, referandumdan dolayı İspanyol mahkemesince verilen cezanın iptali ve İspanyol devletine karşı tazminat taleplerinin olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) açtıkları davayı devam ettirecekleri bildirildi.

AF KARARI YURT DIŞINDAKİ SİYASETÇİLERİ KAPSAMIYOR
Af kararı, yurt dışına giden eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ve diğer 6 eski Katalan hükümeti üyesini kapsamıyor.

KATALANLAR GENEL AF YASASI VE REFERANDUM İSTİYOR
Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Pere Aragones, "Af kararı bizim de tanıdığımız ilk adım olsa da eksik ve yetersiz. Sorunun bir çözümü değil" eleştirisinde bulundu.

Aragones, Katalonya'da bağımsızlık talebini dile getirdiği için haklarında soruşturma veya dava açılan diğer Katalan siyasetçileri de kapsayacak şekilde genel bir af yasası çıkarılmasını, ayrıca 2023 yılından itibaren Katalonya'nın kendi kaderini tayin etme hakkının verileceği bir bağımsızlık referandumuna yasal zeminin hazırlanmasını istedi.