11 Mayıs 2024 Cumartesi

'Tutsakların tedaviye ulaşabilmesi için sesimizi birlikte yükseltelim' 

Kuruluşunu kamuoyuna açıklamak için Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube'de basın toplantısı düzenleyen Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu İzmir, 11 Şubat'ta yapacakları çevrimiçi toplantıya çağrı yaptı.

Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu İzmir Karşıyaka'da bulunan Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube'de basın toplantısı yaptı. Basın metnini ise Meltem Işık okudu. 

'TUTSAKLARIN TAHLİYE EDİLMESİ ENGELLENİYOR' 
Hapishane koşullarının zor olduğunu ve gün geçtikçe daha da zorlaştığına ilişkin haber aldıklarını belirten Işık, tutsakların çıplak arama, taciz, kaba dayak, cinsel ve fiziksel şiddetin yanı sıra kantinlerin pahalılığından gece yarısı koğuş baskınlarına, kitap sınırlamalarından ilaçların verilmemesine, keyfi cezalardan görüş kısıtlamalarına kadar tonlarca hak ihlali ile mücadele ettiğini aktardı. Işık, "Tüm bu olumsuz koşullar, hapishaneye hasta giren ya da orada hasta olanlar için durumu daha da vahim kılıyor elbette. Hasta tutsaklar için hayati önem taşıyan doğru teşhis ve tedavinin hapishane koşullarında yapılması mümkün değilken, bu tutsakların tahliye edilmeleri sürekli engelleniyor, hukuki ve politik tüm girişimler sonuçsuz kalıyor" dedi. 

'AYSEL TUĞLUK'UN VAKTİ AZALIYOR'
Hapishanelerden olumlu haber beklediklerini ancak cenazelerin çıktığını belirten Işık, Aysel Tuğluk şahsında tutsaklara yönelik derinleşen bir işkence ve insan hakkı ihlallerinin olduğunu ve bununda toplumun vicdanında yaralar açtığını kaydetti. Işık, "Neden hapishanede olduğunu bile unutan Aysel Tuğluk için bir süredir kampanyalar düzenleniyor, tahliyenin önemi ve aciliyeti için siyasi iktidara sesleniliyor. Ancak  sessizlik uzadıkça Aysel’in vakti azalıyor" ifadelerini kullandı.

'SESİMİZİ BİRLİKTE YÜKSELTMEYE İHTİYACIMIZ VAR' 
Hapishanelerdeki her türlü sorunun dışarının desteği olduğunda kalıcı ve çabuk çözüldüğüne işaret eden Işık, "İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı bu günlerde yine, başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta mahpusların tahliye edilmeleri ve tedaviye ulaşmaları için sesimizi birlikte yükseltmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Işık, dayanışma çağrısında bulunarak tüm demokratik kamuoyunu 11 Şubat Cuma günü saat 20:00'da yapmayı planladıkları çevrimiçi toplantıya çağırdı.