17 Mayıs 2024 Cuma

'Tutsakların sağlık sorunları dikkate alınmıyor'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Kadın Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Gülşah Adet'in durumuna dikkat çekti.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 310. haftasında Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kalan hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

İHD Ankara Şube binasında açıklama yapan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, 27 yıldır tutsak olan Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki Gülşah Adet'in durumunu aktardı.

Gülşah Adet'in uzun yıllar hapishanede olması ve koronavirüs nedeniyle son dönemde çeşitli sağlık sorunları yaşadığını belirten Çevirmen, kronik eklem iltihaplanması ve ülseri olduğunu ifade etti. Hastalığın kontrol altına alınmasının gerekli olduğuna dikkat çeken Çevirmen, "Daha önce düzenli olarak kontrollere gidiyor olmasına rağmen pandemiden dolayı sevkler durdurulmuş ve sadece kampüs içindeki hastaneye gidebilmektedir. Hastaneye gidip döndükten sonraki karantina uygulaması da bulunduğu oda kapısının kilitlenip 14 gün boyunca hiçbir şekilde açılmaması şeklinde yapılmaktadır. Özellikle hastalar için, yanlarında kimsenin de olmamasından kaynaklı ihtiyaçlarını karşılama noktasında zor bir uygulama halini alıyor" diye konuştu.

'SAĞLIK SORUNLARI DİKKATE ALINMIYOR'
Mayıs ayı sonlarında nedeninin hala anlaşılamadığı bir hastalığın kendisinde ve arkadaşlarında baş gösterdiğini aktaran Çevirmen, "Yaşadığı sağlık sorununun hala tanısı konulmamıştır. Hastalıkları tetikleyici olarak düşündüğü ve yeterince güneş almayan aşırı derecede nemli olan ve özellikle eklem iltihaplanması hastalığını da kötü etkileyen odasını değiştirme talebinde bulunmuştur. Ancak cezaevi idaresi salgın nedeniyle hiçbir şekilde oda değişikliği yapılmayacağını ve doktor raporu alması gerektiğini belirtmiştir. Revir doktorunun da dosyasında tüm bilgileri olmasına rağmen bu konuda bir şey yapamayacağı ifade ettiğini aktarmıştır" diye kaydetti.

Gülşah Adet'in gerekli teşhis ve tedavilerinin eksiksiz olarak yapılması çağrısı yapan Çevirmen, bir an önce tanının konularak tedaviye başlanması gerektiğini söyledi. Nuray, şunları belirtti: "Kendi doğalında yaşama zorluğuna sebep olan hapishanelerde bir de güneş almayan ve nemli olan koğuşlar birçok hastalığın oluşmasına ve ağırlaşmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle bir an önce oda değişimleri yapılmalıdır. Hapishanelerde yaşaması güç olan ve ağır olan mahpusların tahliyeleri de gerçekleştirilmelidir Bizler; Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 310. Haftada, Hasta Mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz."

'MAHMUT DEMİREL SERBEST BIRAKILSIN'
İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, "Hasta tutuklulara özgürlük" sloganıyla bu hafta da Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde açıklama yapan İzmir İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, Covid-19 en çok hasta ve yaşlı tutukluları etkilediğini söyleyerek, hasta ve yaşlı tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Mahmut Demirel’in durumuna dikkat çeken Çiçek, 27 yıldır hapishanede olan Demirel için şunları kaydetti: "Mide, bağırsak, kalp rahatsızlıkları ve migren ağrıları var. Ailesinden aldığımız en son bilgilere göre, sırt ağrıları olduğu için ortopedik yatak istemiş, parası verilmiş ancak yatak hala verilmemiş. Ayrıca hastalıklarının tedavisi de yapılmıyor. Uzun yıllardır hapishanede olup da hastalığı olmayan mahpus yoktur. Politik hasta mahpus Mahmut Demirel ve diğer hasta tutuklular derhal serbest bırakılmalıdır."