4 Mayıs 2024 Cumartesi

Tutsakların açlık grevi direnişi 229. gününde: Hak gaspları derhal sonlansın

Hapishanelerde süren açlık grevi direnişinin 229. gününde Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde yapılan açıklamada, iktidara seslenildi ve tutsakalrın talebinin derhal karşılanması istendi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve hapishanelerde ağırlaşan hak ihlallerinin derhal sona ermesi talepleriyle tutsakların başlattığı açlık grevi direnişi 229. gününde. 

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yaptı. "Yaşamı savunuyoruz, tecride son" yazılı pankartın açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı. 

Tecridin bir işkence olduğu kaydedilen açıklamada, tutsakların artan hak gasplarına karşı hukuki mekanizmalara erişim de dahil her türlü itiraz yolu tıkanarak, görüşme ve müzakere talepleri reddedilerek açlık grevi yapmaya zorlandığı belirtildi. 

Basın metnini okuyan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, açlık grevi direnişinde yer alan tutsaklara disiplin soruşturmaları açıldığını ve daha sonrasında verilen disiplin cezalarıyla tutsakların ayrıca cezalandırıldığı kaydetti ve şöyle devam etti: "Açlık grevi, 230. güne varmasına rağmen, sağlıklı bir tıbbi takip söz konusu olmadığı gibi, gerekli gıdaların temininde de sorunlar devam etmektedir. Açlık grevi süresinin uzaması, pandeminin getirdiği risklerle de  birleşerek, mahpusların sağlık ve yaşam haklarına açık ve ağır tehdit anlamına geldiğinden, mahpus yakınları  endişe içinde yetkililerden çözüm için adım atmalarını beklemektedirler. 

Açlık Grevleri İzleme Heyeti olarak, takipçisi olduğumuz bu süreçte aileler ve mahpuslarla aynı kaygıları taşıyor, iktidarı, kalıcı sakatlıklar ve ölümler yaşanmadan, anayasanın eşitlik ilkesine uygun hareket ederek İmralı Hapishanesi ve tüm hapishanelerde tecride ve hak gasplarına derhal son vermeye çağırıyoruz."

ESKİ: İMRALI'DAKİ TECRİT SONA ERERSE SORUNLAR ÇÖZÜLECEKTİR
Söz alan avukat Veysi Eski, Bakırköy Cezaevi'nde bulunan müvekkillerini ziyaret ettiklerini belirterek, açlık grevlerini izlemek üzere izleme heyeti kurduklarını hatırlattı. Ülkenin dört bir yanına yayılan açlık grevini takip ettiklerini dile getiren Eski, "Pandemiyle birlikte tecrit bütün cezaevlerine yayılmış durumda. Son infaz yasasıyla birlikte cezaevleri barut fıçısı haline gelmiştir" dedi. "İmralı'daki tecrit son ererse diğer cezaevlerindeki sorunlarda çorap söküğü gibi çözülecektir" diyen Eski, yetkililere çözüm çağrısında bulundu.

GÜLÜM: TECRİDİ SONLANDIRIN
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de "Bir kez daha cezaevi önünde izleme heyetiyle birlikte sözümüzü söylemeye geldik. Cezaevleri toplumun aynasıdır. Dışarda herkese demokratik hakları uygulamalarla karş karşıyız. Topluma hak talep ederseniz 'gideceğiniz yer cezaevi olur' deyip cezaevlerinde tecrit derinleştirip, korku duvarı örülüyor. Açlık grevi de bu korku duvarına karşıdır. İmralı tecride Kürt düşmanlığının bir parçasıdır. Tecridi sonlandırın. Demokratik bir yola evrilin" dedi.

Eylem, sloganlarla sona erdi.