20 Nisan 2024 Cumartesi

Tutsaklara pişmanlık dayatmasına Şakran Hapishanesi önünden tepki

İzmir Aliağa'da bulunan Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde hükümlü tutsakların, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yasaya dayanılarak şartlı tahliye süresi dolmasına rağmen tahliye edilmemesi üzerine HDP milletvekilleri, ESP Eş Genel Başkanı ve aileler hapishane önünde açıklama yaptı.

HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde hükümlü tutsakların şartlı tahliye süresi dolmasına rağmen, 7242 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a dayandırılarak tahliye edilmemesine tepki gösterdi. 

Şakran Kadın Hapishanesine giderek savcı ile görüşen vekiller, hapishane önünde açıklama yaptı. Eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyeleri ve şartlı tahliye süreleri dolmasına rağmen tahliye edilmeyen Merve Nur İşleyici, Didar Bozan ve Ceylan Bozkurt'un aileleri de katıldı.

AV. UĞURLU: KEYFİLİK, HUKUKSUZLUKLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Avukat Veli Uğurlu da 7 Ocak'ta hapishane yönetimiyle görüşme yaptıklarının bilgisini verdi. Kendilerine herhangi bir sorun olmadığının söylendiğini aktaran Avukat Uğurlu, 8 Ocak günü tahliyelerin 6 ay süresince uzatıldığı kararının tebliğ edildiğini söyledi, "Tam bir hukuksuzluk ve keyfiyetle karşı karşıyayız. Hiç bir somut durum yokken bu yapılıyor. Bunun karşısında biz de tüm hukuki yolları deneyeceğiz" dedi.

ÇEPNİ: TUTSAKLAR PİŞMAN OLMADIĞI İÇİN CEZALANDIRILIYOR
Yeni yasal düzenlemeye dayanarak, tutsaklara etkin pişmanlık dayatılmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Murat Çepni, "Bu karar hem hukuka hem haklarına aykırıdır. Buna itiraz ettik, etmeye devam edeceğiz. Bu karardan vazgeçilmelidir. Aramızda ailelerimiz var. Çocuklarını almaya geldiler, fakat bu durumla karşılaştılar. Bu iktidarın son süreçte gerçekleştirdiği bir saldırı. Pişman olmadıkları, antidemokratik uygulamalara karşı çıktıkları için tekrar tekrar cezalandırılıyorlar. Boyun eğmedikçe bunu yapmaya devam edeceklerini söylediler. Biz de bunun karşısında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

KEMALBAY: SİYASİ SOYKIRIMIN DEVAMI
HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da, hukuksuzluğun Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yasal düzenlemeye dayandırıldığını söyledi. Kemalbay, "Haftalardır Adalet Bakanı ortada yok, fakat bu Adalet Bakanının çıkardığı yasalar devrimci tutsaklara saldırıyor. Bu da siyasi soykırımın devamıdır. Güvenlik ve sosyal komisyon diye adlandırdıkları komisyon, tutsakların cezalarını çoğaltmak için çabalıyor. Pişmanlık olmadığı gerekçesi sunuluyor. İnfaz düzenlemesiyle çeteleri, kadın katillerini bırakan iktidar siyasi tutsakların pişman olmadığını ileri sürüyor. Bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.

TÜMÜKLÜ: TUTSAKLAR TESLİM OLMAYACAK, DİRENİŞİ BÜYÜTECEK
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Karşımızda ne bir hukuk, ne de vicdan var. Faşizmin keyfiliği ve zulmüyle karşı karşıyayız" dedi. Toplumun mücadele eden kesimlerini teslim almaya çalıştıklarını söyleyen Tümüklü, "Ama biz faşist saray rejimine hatırlatıyoruz. Teslim alınmak isteyen tutsak yoldaşlarımız, direnişi, mücadeleyi büyütmeye devam edecek. Biz de bunun karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Asla teslim olmayacağız" diye konuştu.

BOZAN: ÇOCUKLARIMIZIN ARKASINDA DURACAĞIZ
Eyleme katılan Didar Bozan'ın annesi Nazlı Bozan, çocuklarına dayatılan pişmanlık uygulamasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi, "Pişmanlık ne demek. Bu onursuzluğu kabul etmiyoruz. Uyduruk iddialarla tutuklandı çocuklarımız. 5 yıl oldu. Çocuklarımıza gönderdiğimiz ve içeri girmesine izin verilen kitaplar suç olarak gösteriliyor. Benim çocuğum suçlu değil. Bu hukuksuz yasadan geri adım atılmasını talep ediyoruz" dedi. Kızı Didar ile ilgili kararı CHP milletvekiline gönderdiğini fakat kendisine dönüş yapmadığını söyleyen Nazlı Bozan, "Buradan onlara da çağrı yapıyorum. Bu hukuksuzluğun karşısında durulsun" diye konuştu. Bozan, "Çocuklarımızın arkasında duracağız. Mücadele edeceğiz" dedi.

YENİ DÜZENLEMEYLE HÜKÜMLÜLER 1 YIL FAZLA HAPİSTE KALACAK
1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yasaya dayandırılarak hapishanelerde kurulan kurullar, tutsakların, okudukları kitaplar, kaldıkları koğuşlar, yazdıkları yazıları gerekçe göstererek, pişmanlık belirtisi göstermedikleri iddiasıyla şartlı tahliyelerini iki kere 6'şer ay erteleyebiliyor. Böylece tahliye olması gereken hükümlüler keyfi olarak 1 yıl daha hapishanede tutulabiliyor.