26 Nisan 2024 Cuma

Tutsaklar: Risk altındayız

Koronavirüs nedeniyle risk altında olan tutsaklar, bulundukları hapishanelerde yeterli önlem alınmadığını belirtti. Hak ihallelerini açıklayan ÖTSP, yeterli hijyen koşullarının sağlanmadığını ve tutsakların tehlikede olduğunu vurguladı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) son bir haftada hapishanede yaşanan hak ihlallerini açıkladı. 

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi, Ayvalık Açık Kadın Hapishanesi, Elazığ T Tipi Hapishane, Şakran 1 No'lu T Tipi Hapishane, Silivri 2 No'lu L Tipi Hapishane, Diyarbakır Hastane Kampüsü, Antep H ve L Tipi Hapishaneler, Edirne ve Balıkesir Kepsut Hapishanesi, Bandırma 1 ve 2 No'lu T Tipi Hapishaneler, Şırnak T Tipi Hapishane ve Rize Kalkandere L Tipi Hapishanelerinde yaşananlara ilişkin bilgileri, basın da yer alan haberlerden ve tutsak yakınlarından derledikleri bilgiler ışığında oluşturduklarını aktardı. 

Öte yandan, Bakırköy'den aileleriyle telefon görüşmesi yapan tutsaklar da hapishanede yaşananlara ilişkin bilgi verdi. 

'GARDİYANLARIN TEDBİRİ NE KADAR ETKİLİ OLDUĞU KONUSUNDA KAYGILIYIZ'
Gardiyanların hapishane girişinden sadece ateş kontrolü yapılarak içeri alındığını kaydeden tutsaklar, "Ateşleri ölçülüyor, eldiven ve maskelerle koğuşlara giriyorlar ama bunun ne kadar etkili olduğu konusunda kaygılıyız" dedi. 

Geçtiğimiz günlerde idareden dezenfektan istediklerini ve kendilerine küçük şişelerde dezenfektanların 15 TL'ye satıldığını kaydeden tutsaklar, "Temizlik malzemeleri verildi ancak yeterli değil. Arada ilaçlama yapılıyor. Revir artık açık değil, ilaç istediğimizde hızla getiriliyor. Ancak acil bir durumda nasıl bir uygulama ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Kronik hastalıkları olan arkadaşlarımız var, kendimizce aldığımız önlemlerle korunmaya çalışıyoruz."

'RİSK ALTINDAYIZ'
Bakırköy Hapishanesi'nin kapasitesinin üzerinde dolu olduğunu söyleyen tutsaklar, "Ne kadar korunsak da, örneğin telefona çıktığımızda bile risk altındayız. Kalabalık bir yer ve kontrolü zor" dedi.

İKİ HAPİSHANE KARANTİNAYA ALINDI
Edirne ve Balıkesir Kepsut Hapishaneleri virüs tespit edilmesi üzerine karantinaya alındığını kaydeden ÖTSP, diğer hapishanelere ilişkin yaşananları şu şöyle aktardı: 

Ayvalık Açık Kapalı Hapishanesi: 2 kişilik olarak oluşuturulan odalarda 12 kişi kalıyor. 350 kişi aynı yemekhanede yemek yiyor, izne gidip dönen 40 kişi 3-4 kalabalık koğuşta kaldıktan sonra karantinaya alındı. 

Elazığ T Tipi Hapishane: Koğuşlarda dezenfekte işlemi yapılmamış. 10 metrekarelik yerlerde 50 kişi birlikte kalıyor. Hapishanede yeterli sağlık personeli yok. Bu hapishanede aile hekimliği kurulmamış. 

7 KİŞİLİK KOĞUŞLARDA 45 KİŞİ KALIYOR
Şakran 1 No'lu L Tipi Hapishane: Haftada 2 kez 10 dakika olarak uygulanması gereken telefon görüşü haftada bir kez 20 dakika olarak yeniden düzenlendi. Tutsaklara kolonya türevi dezenfektan, maske ve eldiven verilmiyor. 7 kişilik koğuşlarda 45 kişi kalıyor. Karantina uygulaması yapılmıyor. 

Diyarbakır Hapishane Kampüsü: Tutsaklara dezenfektan, maske ve eldiven verilmiyor. Afet ve salgın durumlarında tredmana bağlı kalmaksızın uygulanması gereken yakınlarıyla telefon görüşmesi yapma hakkı disiplin cezası alan tutsaklar için uygulanmıyor. 

HERHANGİ BİR TEDBİR ALINMADI
Antep H ve L Tipi Hapishaneler: Bu hapishanelerde bulunan hasta tutsaklarla ilgili herhangi bir tedbir alınmadı.

Bandırma 1 ve 2 No'lu T Tipi Hapishaneleri: Tutsak sayısı kapasitenin üstünde yerde yatan tutsaklar var. İlaçlama dahil hiçbir önlem alınmamış durumda. 

TUTSAKLAR İKİ HAFTADA BİR BANYO YAPABİLİYOR
Şırnak T Tipi Hapishane: Koronavirüsten korunmanın temel kuralının hijyen olmasına rağmen sık sık su kesintisi yaşanıyor. Tutsaklar 2 haftada bir banyo yapıyorlar. 

Rize Kalkandere L Tipi Hapishanesi: Yeterli önlemlerin alınmadığı ve tutsaklara temizlik malzemeleri verilmiyor. Sürekli yapılan koğuş değişiklikleri olası bir virüs vakasının tüm hapishaneye yayılmasının önünü açıyor.