18 Mayıs 2024 Cumartesi

Tutsaklar kamerasız odada gardiyanların işkencesine maruz kalıyor

İHD Batman Şubesi, son altı ay içinde Batman M Tipi ve Beşiri hapishanelerinde yapılan görüşmeleri raporlaştırdı. Yapılan açıklamada, yeni açılan Beşiri Hapishanesi'nde tutsakların müdüriyet olarak tabir edilen ve kamera olmayan odada işkenceye maruz kaldığı bilgisine yer verildi.

Batman M Tipi ve Beşiri hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran İnsan Hakları Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Batman şubeleri, raporun 2021 yılı Haziran-Aralık aylarını kapsadığını kaydetti.

İHD Batman Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan avukat Yunus Bağış, hasta tutsakların infaz erteleme taleplerinin reddedilerek ölüme terk edildiklerini vurguladı. Bağış, Adalet Bakanlığı'na hasta tutsakların derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Bağış, yeni açılan Beşiri Kampüs Hapishanesi'nde tutsaklarla yaptıkları görüşmelere ilişkin bilgi verdi, hasta tutsak Fırat Nebioğlu'nun yeni rapor alınması talebinin görmezden gelindiğini söyledi.

TUTSAKLAR KAMERASIZ ODADA İŞKENCEYE MARUZ KALIYOR
Hapishanede tutsaklara yönelik şiddet ve işkencenin artarak devam ettiğini söyleyen Bağış, tutsakların gardiyanlar tarafından müdüriyet olarak tabir edilen ve kamera bulunmayan odaya götürülüp işkenceye maruz kaldığını anlattı.

Ayakta sayım ve tekmil dayatmasına itiraz eden tutsakların yerlerde sürüklenerek koğuştan çıkarıldığını belirten Bağış, tutsaklara hapishane girişinde çıplak arama dayatıldığını söyledi.

Bağış, gardiyanların keyfi uygulaması nedeniyle tutsakların avukat görüşmelerine vaktinde çıkarılmadığını, hükümlülerin görüşme süresinin kısaltıldığını belirterek, bu durumun adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu vurguladı.

Batman M Tipi Kadın Hapishanesi'nde yaşananlara dair de bilgi veren Bağış, bir kadın tutsağın intihar ettiğini söyledi.