18 Mayıs 2024 Cumartesi

Tutsak yakınlarından hapishaneler önünde eylem

Tutsak yakınları hapishaneler önünde yaptıkları eylemlerle, siyasi tutsakların taleplerini yineledi. 

PKK lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm için siyasi tutsakların başlattığı eylemler sürüyor. 27 Kasım 2023'te süreli-dönüşümlü açlık grevi başlatan tutsaklar, 4 Nisan'da telefon ve aile görüşlerine çıkmama, mahkemeleri boykot etme kararı aldı. Tutsakların eylemleri sürerken, tutsak yakınları da benzer taleplerle Adalet Nöbeti eylemlerini farklı bir aşamaya taşıdı. Tutsak yakınları Diyarbakır, Batman, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana'da bulunan hapishaneler önünde "özgürlüğe ses ver" eylemi başlattı.

İSTANBUL 
Bakırköy Hapishanesi önünde gerçekleştirilen eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, HDK İl Eş Sözcüsü Ali Bal, DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Murat Kalmaz ve Gonca Yangöz, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Eşbaşkanı Ayhan Yıldız katıldı.

Üzerinde "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükleri giyen kitlenin cezaevi önüne geçmesine izin vermeyen polis, kitleyi ablukaya aldı. Bunun üzerine kitle, abluka içinde oturma eylemi başlattı. Ablukaya alınan kitle sık sık "Hak hukuk adalet" , "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Bijî Berxwedana zindana" sloganları attı. Ablukaya alınan kitle, düdük çalarak ablukayı protesto etti. Gazetecilerin görüntü almasını engelleyen polis, daha sonra abluka içindeki kitleye kimlik kontrolü yaptı. Ablukayı protesto eden eylemciler, daha sonra hapishane önünden ayrıldı.

DİYARBAKIR
Tutsak yakınları, Diyarbakır Kampüs Hapishanesi önünde bir araya geldi. MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi eyleme destek verdi.

Polisler, tutsak yakınlarını açıklama öncesi ablukaya aldı. Gazeteciler ise eylem sırasında engellendi. Tutsak yakınları "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla eylemlerini sürdürüyor. 

İZMİR
İzmir'de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE- TUHAYDER) öncülüğünde, Buca'daki Kırıklar Hapishanesi önünde gerçekleştirildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, DEM Parti İzmir İl ve ilçe yöneticileri, TJA, Barış Anneleri ve çok sayıda tutsak yakınının katıldığı eylemde, sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Hak hukuk adalet", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı. EGE-TUHAYDER Yöneticisi Leyla Kaygısız, İmralı Hapishanesi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların üzerindeki tecridin tüm hapishanelere sirayet ettiğini belirterek, bunun hukukta yeri olmadığını kaydetti. Tutsakların 27 Kasım'da başlattığı açlık grevi ve devamında aldıkları iletişim kesme, aile görüşüne çıkmama ve mahkemeye çıkmama kararına işaret eden Kaygısız, "Dışarıda ailelerle birlikte cezaevlerindeki yakınlarına ses olabilmek için bizler de ailelerin yanındayız. Hukuk ve adalet sağlanana kadar bizler bu eylemlerimizi devam ettireceğiz. Tüm duyarlı kamuoyunu, sivil toplum kuruluşlarını bize destek sunmaları için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Tutsak yakını Hanife Gümüş ise "Yetti artık bu zulmünüz! Artık gençler öldürülmesin. Buna hiçbir devletin hakkı yok. Ne zamana kadar bu zulüm devam edecek? Ne zamana kadar bu savaş devam edecek? Bu savaşı durdurun artık. Her yerde cezaevi inşa ettiniz, dağların hepsi cezaevi oldu. Ne zamana kadar cezaevleri inşa edeceksiniz" diye sordu.

Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Bu sırada eyleme katılanlar ve tutsak yakınları çaldıkları düdüklerle tecridi protesto ederek, eylemlerini sonlandırdı.

ADANA 
Adana'da, Kürkçüler Hapishanesi önünde gerçekleştirilen eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra DEM Parti, DBP, Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) yöneticileri, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri ile insan hakları savunucuları katıldı.

Eylem öncesi hapishaneye giden yol, polisler tarafından trafiğe kapatılarak, yaya girişine izin verilmedi. Bunun üzerine grup, hapishaneye 100 metre kala araçlarından inerek, eylemi gerçekleştirdi. "Tecritlik insanlık suçudur" yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı taşınarak, sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Özgürlüğe ses ver", "Bijî berxwedana İmralı" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.

DEM Partili Serhat Eren, 27 Kasım 2023'te süreli-dönüşümlü açlık grevi başlatan tutsakların, 4 Nisan'dan itibaren telefon ve aile görüşlerine çıkmama ve mahkemeleri boykot etme kararı aldığını hatırlatarak, tek talebin Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü olduğuna dikkat çekti. İmralı tecridinin başta Kürt sorununu olmak üzere ülkedeki tüm sorunları derinleştirdiğinin altını çizen Eren, Kürt sorununun muhatabının Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından grup oturma ve ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. 

BATMAN
Batman'da tutsak yakınları, Beşiri ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yapmak istedi, ancak polis buna izin vermedi. DEM Parti, DBP ve TJA'lı kadınlar ve tutsak yakınlarının katıldığı eylemde, hapishane önüne gitmek isteyen kitleyi polis engelledi. Batman Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarının da bulunduğu kitleye izin verilmeyince kitle bulundukları yerde açıklama yaptı. Açıklamada "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için zindanlara ses olalım" pankartı açıldı. Açıklama boyunca "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

MERSİN
Çukurova Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) öncülüğünde Barış Anneleri, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla çok sayıda araçla konvoy halinde Tarsus Kampüs Cezaevi önüne gidilerek burada açıklama yapıldı. DEM Parti Mersin Milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan'ın da destek verdiği açıklamada, Barış Anneleri, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giydi. "Mücadele ruhuyla zindanlardaki tecridi kıralım, faşizmi yenelim" pankartı etrafında bir araya gelen onlarca kişi sık sık, "Yaşasın cezaevleri direnişi" ve "Biji serok Apo" sloganları attıktan sonra beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Barış Annesi Meryem Erbey, tek taleplerinin demokrasi ve barış olduğunu aktardı. Zulmün ve işkencenin son bulmasını isteyen Erbey, Türkiye'nin en temel sorunun Kürt sorunu olduğunun altını çizdi. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da bu sorunun ülkedeki tüm sorunları derinleştirdiğini ifade ederek, "Bu sorun İmralı'da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırarak derhal kendisiyle görüşülmesiyle çözülür. Tecrit sonlandırılıncaya kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ise "Barış Annelerimizle beraber, adalet tahsis edilinceye kadar, eşit yurttaşlık ve barış sağlanana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz ve mutlaka demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz" dedi.

Açıklama alkışlarla son buldu.