19 Nisan 2024 Cuma

Tutsak yakınlarına polis saldırısı

Adalet Nöbeti'nin 36.'sında tutsak yakınlarına bir kez daha saldıran polis, aileleri darp ederek gözaltına aldı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, tutsaklara ve adalet arayan ailelere yönelik zulme ses çıkarmaya, birlikte mücadeleye çağırdı.

Tutsak yakınlarının İstanbul'da tutmak istedikleri 36. Adalet Nöbetine bir kez daha polis saldırdı. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen Tekirdağ 2 No'lu F Tipi'nde tek kişilik bir hücrede tutulan ağır hasta tutsak Erdal Özel'in ablası Kumri Akgül ve Şakran Kadın Kapalı Hapishanesindeki Hatice Calhan'ın annesi Zeynep Calıhan'a Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) yöneticileri, HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.

Eylem öncesi Çağlayan Meydanı'nı ablukaya alan polis, Kağıthane Kaymakamlığı'nın eylem ve etkinlik "yasağını" öne sürerek tutsak yakınlarını ve kitleyi engellemeye çalıştı. Engellemeye tepki gösteren kitle ablukaya alındı. Abluka içerisinde HDP Milletvekili Musa Piroğlu, bütün kaymakamlıkların tutsaklara ilişkin yapılan eylem ve etkinliklere getirdiği yasak kararını hatırlatarak, "Bizim bu sorunu dile getirmemiz gerekiyor" diyerek engel çıkaran polislere tepki gösterdi.

Abluka içerisinde bulunan tutsak yakınları ise, "Bizim adalet aramamız suç mu? Biz buraya adalet için gelmişiz, eğer bu suçsa bu suçu her zaman işleyeceğiz" diyerek tepkilerini dile getirdi. Bunun üzerine polis tutsak yakınlarını darp ederek gözaltına almaya çalıştı. Gözaltına tepki gösteren tutsak yakınları, "Hak hukuk adalet", "Biji Berxwedana zindana" sloganları ile direndi.

Polis saldırısı sonrasında tutsak yakınları ve beraberindeki Zeynep Calıhan, Kumru Akgül, Emine Arslan, Şahin Kızılkaya, Feryat Sakallı, Sebahattin Halli, Şafi Erol, Evin Genç,  Adalet Ünlü, Emrullah Şenyüz ve Zemine Gökçe gözaltına alındı.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, yaşanan gözaltılara tepki göstererek, işkenceyle gözaltına alınmanın bugün bütün sokaklara yayıldığını belirtti. Piroğlu tepkisini şu sözlerle sürdürdü: "Tutsak yakını anneler sürekli gözaltına alınıyor, hapishanedeki sorunların dile getirilmesi engelleniyor. Hasta tutsakların seslerinin kısılması, annelerin darp edilmesi bu ülkenin vicdanına yönelik bir saldırıdır. Sustukça, kabul ettikçe, sessiz kaldıkça bu abluka büyümeye devam edecek. Hapishanelerde hasta tutsaklar öldürülüyorsa, bu zulüm varsa, bile bile cinayete kurban ediliyorsa, bunun sorumlusu artık biziz. Bunun sorumlusu sessiz kalan halkın kendisidir. Bu çağrı, bu halkın kendisinedir. Bu anneleri biz burada yalnız bıraktığımız sürece, bunu yaşamaya devam edeceğiz. Hapishanelerdeki ölümlere sessiz kaldıkça sokakta ölmeye devam edeceğiz. Bu zulüm ve zorbalığa karşı herkesi seslerini yükseltmeye, hasta tutsakların yanında olmaya çağırıyoruz."