3 Mayıs 2024 Cuma

Tutsak yakınları Ankara'da: Sesimizi duyun

Ankara'da siyasi parti ve demokratik kitle örgütleriyle temaslarını sürdüren tutsak yakınları, birlikte mücadele çağrısı yaptı. Hapishanelerde artan yoğun baskılara dikkat çeken tutsak yakınları, "Taleplerimizin arkasında durun, sesimizi duyun" dedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsaklarınn ailelerinin, yakınlarının tahliye edilerek tedavi edilmesi için Ankara'daki ziyaretleri sürüyor. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Serhat Eren'in de eşlik ettiği tutuklu aileleri, Sol Parti'yi ziyaret etti. Aileler, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Mehmet Soğancı, Parti Meclisi (PM) Üyesi Sercan Dede, partinin Ankara İl Başkanı Mert Ünal ve parti avukatı Gizem Özdem tarafından karşılandı.

'EVLATLARIMIZIN DURUMU ÇOK KÖTÜ'
Söz alan tutsak Hamdulselam Ada'nın kardeşi Rıhşad Ada, yakınlarının serbest bırakılması için Adalet Nöbeti'nde olduklarını belirtti. Ada, "Zaten 30 yıldır cezaevlerindeler ama yine de bırakılmıyorlar. Ağır hasta tutuklular var onları bırakmıyorlar. Sağlığa erişimleri çok kötü. Pandemi nedeniyle bu durum daha da kötüleşmiş durumda. Bir nevi tabutta gibiler. Buraya gelmemizin sebebi, sesimize ses olun. Evlatlarımızın durumu çok kötü. Biz artık cezaevlerinden cenazeler çıksın istemiyoruz. Cezaevlerinde yoğun bir baskı var. Yiyecekleri, aile görüşleri her şey kısıtlı" diye belirtti.

Öncelikli taleplerinin ağır hasta tutusakların bırakılması olduğunu vurgulayan Ada, "ATK verdiği raporlarda 'tek başına kalabilir' diyor. Kalamazlar. Sizden ricamız taleplerimizin arkasında durun, sesimizi duyurun" dedi.

'ARTIK ADALET GELSİN İSTİYORUZ'
Tutsak Mehmet Yıldırım'ın annesi Hazal Yıldırım, "Biz artık cezası biten tutukluların bırakılmasını istiyoruz. Çocuklarımızın taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini, tecridin son bulmasını istiyoruz. Artık barış ve adalet istiyoruz. Sizden de bu konuda destek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Oğlunun 17 yaşında tutuklandığını belirten Yıldırım, "Mahkemesini uzattılar, 18 yaşına gelmesini beklediler ve 16 yıl ceza verdiler. Barış ve adalet talebimizi dile getiriyoruz. Kürt-Türk anneleri birleşerek ses çıkarmalı. Bir anne olarak derdimi anlatsam, 3 gün 3 gece sürer. Artık adalet gelsin ve barış istiyoruz" şeklinde konuştu.

HDP PM Üyesi Serhat Eren, hapishanedelerdeki hak ihlallerini anlattı. Eren, "Adalet arayışı Türkiye'deki tüm toplumların ortak isteğidir. Bu nedenle adalet arayışında siz siyasi partilerin de yanlarında olmasını talep ediyorlar" diye vurguladı.

'HER YERDE ADALET ARAYIŞI SÜRÜYOR'
Sol Parti avukatlarından Gizem Özdem tecridin son bulması ve disiplin cezalarının uygulanmamasını savunduklarını belirtti. Adalet mücadelesinin yanında bulunduklarını aktaran Özdem, "Cezaevlerindeki sorunları zaten yakından takip ediyoruz" dedi. Sol Parti PM Üyesi Sercan Dede, hasta tutukluların durumunun Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu dile getirdi. Dede, "Birçok hasta tutuklu tahliye edilmediği için hayatını kaybetti. Bırakılmaları zaten vicdani ve insani bir taleptir. Biz de bu ailelerin ve siyasi tutukluların sesi olmalı, yanında olmalıyız. Bugün 12 Eylül anneleri hala evlatlarını bulmuş değil. Cumartesi Anneleri yine öyle senelerdir adalet arayışları sürüyor. Anneleri bu kadar ağlatan bir ülkeden ne adaletten ne de sağlıktan söz edilebilir. Tüm toplumsal güçlerin bu mücadele içinde yer alanların yanında olması gerekiyor ve ortak ses çıkarması gerekiyor. Adalet arayışı önemlidir. Ülkenin doğusundan batısına kadar her yerde adalet arayışı sürüyor" ifadelerini kullandı.

TİHV: BİRLİKTE MÜCADELE EDİP KAZANACAĞIZ
Aileler, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ziyaretinde Dr. Nihat Bulut tarafından karşılandı. Ziyarette konuşan Dr. Nihat Bulut, "Biz işkence ve kötü muameleye karşı hep uğraş verdik ve veriyoruz. Fakat bugün faşizm gölgesi altında özellikle Kürt halkı üzerinde yoğun bir baskı var. Bunun farkındayız. Gerek bulunduğumuz kurumlarda gerekse başka kurumlarda işin içinde yer almaya çalışıyoruz. Kürt halkı özgürleşmeden, Türkiye'de bir şey olmayacağını biliyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Kürtlerle birlikte yürüteceğiz. Başarı Kürtler ve kadınlar sayesinde elde edilecek. Birlikte mücadele edip kazanacağız" dedi.