28 Mart 2024 Perşembe

Tutsak gazeteciler Semiha ile Pınar'ın davası 10 Eylül'de başlıyor

Nisan ayından bu yana cezaevinde olan ETHA çalışanları Semiha Şahin ve Pınar Gayıp, 10 Eylül'de hakim karşısına çıkacak. İki gazetecinin dosyasındaki "en büyük delil", gözaltına alındıkları gün ETHA'nın yaptığı "İki çalışanımız gözaltına alındı" haberi. AKP/Saray iktidarının hapsettiği onlarca gazeteciden ikisi olan ETHA çalışanları Semiha Şahin ile Pınar Gayıp aylar sonra 10 Eylül'de hakim karşısına çıkacak.
 
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan iki gazeteci, sosyal medya paylaşımları nedeniyle "örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmakla" suçlanıyor. Gazeteci Şahin'e ayrıca "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet etmek" suçlaması yöneltiliyor. 
 
Şahin ve Gayıp, 13 Nisan'da yapılan ev baskınlarında gözaltına alındılar ve 19 Nisan'da Ferhat Harun Pehlivan ve Gülsen İmre ile birlikte tutuklandılar. 
 
30 sayfalık iddianamenin 21 sayfası diğer siyasi dava iddianamelerinde olduğu gibi MLKP ile ilgili polis fezlekesinden oluşuyor. 
 
Suçlamalara "delil' olarak  iki gazatecinin sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar gösteriyor. İddianameye göre çalıştıkları ajansın haberlerini paylaşmak bile suç. 
 
Gazetecilerin karşılaştıkları antidemokratik uygulamayı protesto etmek için yaptıkları açlık grevi de "örgüt üyeliğinin delili" olarak gösteriliyor. 
 
Savcı Mustafa Dağlı'nın "en büyük delil"i ise yine evlere şenlik olacak türden. ETHA'nın, çalışanları Şahin ve Gayıp ile ilgili yaptığı  "Ajansımızın çalışanları gözaltına alındı" haberi "delil" olarak iddianamede yer alıyor. 
 
Gazeteci Semiha Şahin'e yönelik suçlamalardan biri de, Kobane şehidi Suphi Nejat Ağırnaslı'nın binlerce kişinin katıldığı Kadıköy Yoğurtçu Parkı'ndaki cenazesine katılmak. Bir dönem Atılım gazetesinde çalışan Kobane şehidi Sibel Bulut için Halitağa'da kurulan taziye çadırını ziyaret etmek de suç olarak gösterildi. 
 
İki gazeteci 6 ay sonra  10 Eylül günü saat 10.30'da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
 
ETHA'DAN DURUŞMAYA ÇAĞRI
 
ETHA, AKP iktidarı döneminde hapsedilen gazeteci sayısının arttığına dikkat çekerek, "Meslektaşlarımızla dayanışmamızı eksik etmeyelim" dedi. ETHA, başta gazetecilik meslek örgütleri olmak üzere herkesi 10 Eylül'de görülecek duruşmaya davet etti. 
 
Şahin ve Gayıp dışında ETHA'nın üç emekçisi daha cezaevinde bulunuyor. ETHA editörü İsminaz Ergün, ETHA muhabiri Ali Sönmez Kayar ile yazarlarından Deniz Bakır da aylardır hapsediliyor.