18 Mayıs 2024 Cumartesi

Tutsak aileleri: Tecrit direniş ile kırılır

ANYAKAY-DER ve MATUHAY-DER'in düzenlediği buluşmada bir araya gelen tutsak yakınları, çocukları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Aileler, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin de direniş ile kırılabileceği vurgusu yaptı.

Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER), Sancaktepe'de ailelerle kahvaltıda bir araya geldi. Buluşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, Gençlik Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZ-DER), Barış Anneleri İnisiyatifi, tutsak yakınları, Suruç yaralıları ve çok sayıda kişi katıldı.

Buluşma, "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

'CEZAEVLERİNE SES OLMAK BÜTÜN YURTSEVERLERİN GÖREVİ' 
Açılış konuşmasını yapan MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, "Cezaevlerinde şu an çok daha zorlu bir süreç yaşanıyor. Bu süreç içerisinde cezaevlerine ses olmak sadece ailelerin değil tüm yurtseverlerin, kendine demokrat diyenlerin görevidir. Bu süreçte ailelerimizle bir arada olalım, dayanışalım, dayanışma yaşatır" dedi. 

'DAVAYI SAHİPLENİRSEK KAZANIRIZ'
ANYAKAY-DER Eşbaskanı Ayhan Yıldız da Mart ayının katliamlar ve mücadele ayı olduğuna işaret ederek, "Newroz alanını dolduranlar davasına, önderliğine, tutsaklarına sahip çıktı. Kahramanlık ayında Egit ve bütün mart ayı şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Kürt halkı yıllardır topraklarında mücadele veriyor. İnanıyoruz ki halkımız özgürlüğünü alacak. Bizler önderliğe, davaya, partiye sahip çıkarsak kazanırız" şeklinde konuştu.

'MÜCADELEYE SAHİP ÇIKMALIYIZ'
Barış Annesi İnisiyatifi üyesi Bedia Gökkuz, özgürlük ve barış gelene kadar çocuklarına sahip çıkacaklarını vurguladı, "Yüzümüzü onlara çevirip mücadeleye sahip çıkmalıyız" çağrısında bulundu.

TUTSAK YAKININDAN ADALET NÖBETİ'NE ÇAĞRI
Silivri Hapishanesi'nde tutsak edilen Yakup Akman'ın annesi Fince Akman, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde başlattıkları "Adalet Nöbeti" eylemine katılım çağrısında bulundu. Akman, "Başlattığımız 'Adalet Nöbeti'ne bir kazanım elde edene kadar devam edeceğiz. Hepinizi tutsaklara ve nöbetlere sahip çıkmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

'UMUDUNUZU BÜYÜTÜN KAZANACAĞIZ'
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenleri anan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, "Bu topraklara özgürlük gelmediği sürece mücadeleden vazgeçmiyoruz. Büyük bedeller ödeyen siz ailelersiniz. Bugün halkımız, topraklarımız üzerinde büyük saldırılar var. Annelerimizin yüreği yanmadığı bir gün yok. HDP olarak bu topraklarda annelerimizin yüreği yanmasın, gözlerinden yaş gelmesin ve artık kan akmasın diye onurlu bir barış ve bugün halklar gibi topraklarımızda dilinizle, varlığımızla yaşamak için mücadele ediyoruz. Siz değerli aileler bu mücadelenin öncülüğünü yapıyor. Cezaevlerinde tutsaklarımız üzerinde hukuksuzluk, ahlak dışı uygulamalar yapıyorlar. AKP-MHP faşizmi varlığını Kürt halkının yokluğunda yürütmeye çalışıyor. Kürt halkının iradesine cezaevleriyle el koymak istiyorlar. Bu kirli oyunlar karşısında büyüttüğünüz mücadele sonucunda kazanacağız. Bunun için umudunuzu büyütün mücadeleyi büyütün" dedi.

'BU MÜCADELE HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN'
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Kürt halkı üzerindeki yok etme politikalarına değindi, "Kürdistan topraklarında varlığımız, dilimiz, kültürümüzün varlığı sayılmıyor ve bu değerler üzerinde bir saldırı yürütülüyor. Bizler sadece kendi özgürlüğümüz için değil bütün halkların özgürlüğü için bu topraklarda mücadele ediyoruz. 40 yıldır Kürt halkı üzerinde büyük bir savaş yürütülüyor. Yedi yıldır savaş ittifakı yine aynı şekilde Kürt halkına saldırmak istiyor. Yedi yıldır başkanlarımız, arkadaşlarımız, özgürlüğü için mücadele verenler dört duvar arasında tecrit altında rehin tutuluyor. Biliyoruz ki Kürt halkı üzerinde yürütülen bu siyaset yine Kürt halkını yok sayma, statüsüz bırakma çabasıdır. Bunun için hepsi birlik olup karşımıza geçti" diye konuştu.

'MUHATAP ÖCALAN'DIR'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı Hapishanesinde ağırlaştırılmış tecrit koşullarında tutulduğunu hatırlatan Başaran, 2013 yılı Newroz'unda okunan Öcalan'ın mektubuna 2022 Newroz'unda sahip çıkıldığını kaydetti. Başaran, Newroz alanlarını dolduranların mücadelesi ile tecridin kırılabileceğine dikkat çekti, "Bütün engellemelere rağmen Newroz alanını dolduran halk isterse kazanır. Asla umudunuzu ve inancınızı kaybetmeyin" dedi.