5 Ekim 2024 Cumartesi

Türkoğlu: Katledilen kadınlar isyanımızdır, daha çok mücadele edeceğiz

Mersin'de konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Türkoğlu, kadın katliamının faillerini devlet ve cezasızlık politikaları olduğunu söyledi. Öte yandan toplumdaki duyarsızlığın da kadın katliamlarına neden olduğunu belirten Türkoğlu, daha çok mücadele edeceklerini dile getirdi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, İstanbul'da katledilen kadınlara ilişkin Mersin Kadın Platformu ile birlikte açıklama yaptı. 

'FAİL DEVLETİN KENDİSİ VE CEZASIZLIK POLİTİKALARI'
Son 24 saatte dört kadının katledildiğini hatırlatan Türkoğlu, kadınların her gün sokakta, evde, fabrikada katledildiğini kaydetti. İktidarın kadın yoksulluğunu, kadın tacizini ve tecavüzünü artırmak için uğraştığının altını çizen Türkoğlu, "Bu ülkede kadınlar onların sınırları etrafında dolaşsın istiyorlar. Aile içine sıkışsın istiyorlar. Aile içerisinde katledilsin ama sesini çıkarmasınlar. Buna itiraz eden kadınları da hapishanelere gönderiyorlar. Bir şekilde itaat etmemizi istiyorlar. İtaat etmeyeceğiz. İtaat etmeyeceğiz. İtaat etmeyeceğiz. Kadınları katledenlere itaat etmeyeceğiz. Kadınları katledenlere geçit vermeyeceğiz. Faillerin kim olduğunu biliyoruz. Failler açık, belli zaten. Bir yandan erkekler öldürüyor, öldürmeyi kendinde hak olarak görüyor ama bir yandan da bu hakkı ona tanıyan devletin kendisi ve cezasızlık politikaları" dedi.

'DÜN KATLEDİLEN İKİ KADIN TOPLUMUN DUYARSIZLIĞINDAN DOLAYI DA KATLEDİLDİ'
Kadın düşmanı iktidarın bir yandan kadınların yaşamına saldırırken bir  yandan da katilleri koruduğunu söyleyen Türkoğlu, kadınların bedeni üzerindeki tek kararın kadınlara ait olduğunu belirtti. Topluma seslenen Türkoğlu, "Dün katledilen iki kadın aynı zamanda bu toplumdaki duyarsızlıktan dolayı da katledildi. Bir yandan iktidarın erkek egemen politikalarıyla buradan güç alanlar aynı zamanda bu toplumu derinden yozlaştırdı, savunmasız bıraktı. Olayı görenler, faili bilenler bir şekilde müdahale etmiş olsaydı belki bu da olmayabilirdi. Belki engel olurduk. Ama bu yine de bu iktidarın yapmış olduğu politikalardan kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

'DAHA ÇOK MÜCADELE EDECEĞİZ'
Türkoğlu, şöyle devam etti: "Eğer bugün bu ülkede sokaklar, evler, çalıştığımız yerler güvensizse, tehlikeliyse; kamusal alanda ne kadınların ne çocukların ne farklı kimliklerin hiçbir güvencesi yoksa bu iktidarın düşmanlaştırıcı politikalarından kaynaklıdır. Bu politikalar aynı zamanda bu ülkede yaşayan her bir bireyin de hayatına kast etmiş durumdadır. Bu duyarsızlık bir şekilde toplumda kutuplaştırma üzerinden günbegün büyümektedir. Kutuplaştıran siyaset aynı zamanda toplumun daha da duyarsız olmasına sebep olmaktadır. Ama ey AKP, ey katil erkekler, şunu çok iyi bilin: Eğer sizin arkanızda devlet varsa biz kadınların da özgürlük ve eşitlik mücadelesi, kadın özgürlük mücadelesi vardır, kadın hareketleri vardır ve feminist mücadele vardır.  Biz bunu savunmaya devam edeceğiz. Katledilen kadınlar isyanımızdır. Bizler katledilen kadınların hesabını sormaya da kaybettirilen kadınların hesabını sormaya da çocuk istismarı ve tecavüzünün hesabını sormaya da kaybolan çocukların hesabını sormaya da devam edeceğiz. Kendi yaşamlarımızı, özgürlüklerimizi, eşitliklerimizi daha fazla büyütmek için daha çok isyan edeceğiz, daha çok öfkeleneceğiz, daha çok isyan var diyeceğiz, daha çok mücadele diyeceğiz."