18 Eylül 2024 Çarşamba

Türkoğlu: Kadın ve çocukların hesabını soracağız

DEM Parti Kadın Meclisi "Özgür ve eşit yaşamda ısrarcıyız, örgütleniyoruz" şiarıyla gerçekleşecek konferansta "kadın örgütlenmesi ve kadın ittifakı" konularını tartışıyor. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi'nin, birinci merkezi konferansı TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nda başladı. "Özgür ve eşit yaşamda ısrarcıyız, örgütleniyoruz" şiarıyla gerçekleştirilen konferans iki gün sürecek. "Kadın örgütlenmesi ve kadın ittifakı" konularının tartışılacağı konferansa, Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları'nın yanı sıra 200'e yakın delege katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, kadına yönelik şiddet, katliamların ve kadın yoksulluğunun arttığı bir dönemde konferansı gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkoğlu, "Ancak bir o kadar mücadelemizin de yükseldiği bir dönem. Bu konferans; savaşa karşı onurlu barışı savunan, kadına yönelik şiddet ve katliamlar karşısında direnen kadınları, Narin, Ceylan ve Leyla şahsında katledilen çocukların hesabını sormaktan vazgeçmeyen, iktidarın itibarını sarsan 'Emine Şenyaşar'ın adalet talebi talebimizdir' diyen kadınların konferansıdır. Bu konferans, kadın yoksulluğuna karşı emeğini savunan, 'göçmen karşıtlığına karşı mülteci kadınlarla dayanışacağız' diyen, özel savaş politikalarına karşı mücadeleyi büyütenlerin konferansıdır. Bu konferans, kayyım gasbına karşı 'irademizin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz' diyen, doğa düşmanlarına karşı deresini, ormanını, köylerini ve toprağını savunan, ev içi emeğimizin sömürülmesine karşı direnen kadınların konferansıdır" dedi. 

Tutsak kadınları da anan Türkoğlu; Figen Yüksekdağ, Leyla Güven, Ayşe Gökkan, Semra Güzel sahsında tüm kadın siyasi tutsakları selamladı. Konuşması sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla kesilen Türkoğlu, kadın örgütlülüğüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu vurguladı. Türkoğlu, "Bugün bu yolu daha güçlü örmenin, yol ve yöntemlerini konuşmak, tartışmak ve kararlaştırmak için kadın örgütlenme konferansımızı gerçekleştiriyoruz. Kapitalist erkek egemen iktidarların güç ve paylaşım savaşları tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Savaşlardan beslenen bu zihniyet doğa katliamlarını, ekolojik yıkımı, sömürüyü, kadına yönelik şiddet ve katliamlarını, çocuk katliamlarını, kadın yoksulluğunu beraberinde getiriyor" dedi. 

Türkoğlu, emperyalistlerin ve kapitalistlerin savaş politikalarına, Türk devletinin sömürge politikalarına, gittikçe derinleşen tecrit işkencesine, artan yoksullaşma krizine ve daha birçok başlığa dikkat çekti. 

Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran'ı hatırlatan Türkoğlu, "Bu iktidar kadın düşmanıdır. Politikalarıyla kadına yönelik şiddeti besleyen AKP-MHP iktidarı, çocuk katliamlarını da arttırmaktadır. Bugün kamuoyunda hepimizin dikkatle araştırdığı ve sorulara cevap aradığı Narin Güran katliamı, AKP-MHP iktidarının kadın ve çocuklara yönelik oluşturduğu politikaların, erkek egemen 'güçlü aile' odaklı çalışmalarının, tüm devlet kurumlarının ve siyasetinin resmidir. İktidarın politikalarıyla toplumun nasıl bir çürümeye maruz bırakıldığının net halidir. Birileri ilk günden beri manipüle etmeye çalıştı, iktidarın vekili, iktidarın kadın düşmanı ittifakı, faillerin ortaya çıkmaması için Narin'in katliamında nasıl bir rol ve suç işlediler bütün kamuoyu gördü. Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar bakanları kadın ve çocuk cinayetlerinden sorumlu bakanlar, Tavşantepe köyüne geliyor. Adeta çocuk ve kadın katliamlarını önleyecek politikaları ortadan kaldıranlar, bu ülkenin bu duruma gelmesini sağlayan zihniyetin failleri olay yerinde buluşuyor. Narin ve nice çocuğun yaşaması için çaba sarf etmeyenler çocuğun mezarını ziyaret ediyorlar. 90'lı yılların paramiliter güçleri, Hizbulkontra ile kol kola yürüyenler Narin'in cenazesinde, mezarında bir araya geliyorlar. Bu olayın ardından Hizbulkontralar çıkıp partimizi hedef alarak, işledikleri insanlık suçlarının, kadına, çocuğa yönelik suçlarının üzerini örtmeye çalışıyorlar. İyi bilinsin ki; bu halk ve kadınlar, bu katilleri 90'lı yılların faili meçhul cinayetleri işleyen kontraları çok iyi tanır ve bilir. Dün olduğu gibi bugün de bu çürümüş zihniyetin karşısında en güçlü mücadeleyi vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Narin'in, katledilen tüm kadınların ve çocukların hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Türkoğlu, "Bizler Rosaların, Sakinelerin, Sevelerin, Kader Ortakayaların, Sibellerin, Hevrin Xelef'in, Rojava'da gerçekleşen devrimin öncülüğünü yapan kadınların yoldaşlarıyız. Jîna Emînî'nin saçının telini isyanlaştıran 'jin, jiyan, azadî' felsefesi etrafında tüm dünya kadınlarını birleştirenleriz. Gulistan'ın, Hero'nun, Nagihanın kalemi yere düşmeyecek sözünü verenleriz. Yaşasın kadın dayanışması, jin, jiyan, azadî" ifadelerini kullandı.  
 
Türkoğlu'nun konuşmasının ardından konferans, basına kapalı devam etti.