19 Mayıs 2024 Pazar

Türkiye'de yoğun bakım doluluk oranları 'kritik' seviyede

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'da yoğun bakım yataklarında doluluk oranının yüzde 71,4, Çanakkale'de 67,1, Tekirdağ'da 73,5, Kırklareli'nde 69, Yalova'da 55,4 olduğunu açıkladı.

Türkiye'de mart ayında başlayan "normalleşme"den yaklaşık 1 ay sonra Covid–19 vaka ve can kayıpları en üst seviyeye ulaştı. Günlük vaka sayıları 60 bin sınırına dayanırken, Türkiye'nin kırmızıya boyalı neredeyse her ilinin yoğun bakım servislerinde yatak bulunamıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artışının en yüksek olduğu İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova illerinin sağlık müdürleri ve valileri ile çevrim içi toplantı yaparak bu illerdeki salgın sürecini ve alınan tedbirleri değerlendirdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, İstanbul'da yoğun bakım yataklarındaki doluluğun yüzde 71,4, Çanakkale'de yüzde 67,1, Tekirdağ'da yüzde 73,5, Kırklareli'nde yüzde 69, Yalova'da yüzde 55,4 olduğunu belirtti. Koca, "Vaka sayılarının artışı, sağlık çalışanlarımızın yükünü de oransal olarak artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Salgının başından bu yana yüksek vaka oranları ile dikkat çeken kent İstanbul, son açıklanan illere göre haftalık vaka sayısında 100 binde 920,57 vaka ile en riskli ikinci kent oldu.

Vaka sayılarındaki artış yoğun bakımlarda da yoğunluğu arttırdı. Sağlık emekçileri günlerdir yaptıkları açıklamalarda bu yoğunluğa dikkat çekerek önlemlerin arttırılması çağrısı yapıyordu. Son olarak Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel yaptığı açıklamada "Bu son dalga hiçbirisine benzemiyor. Genç hastalar, daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor. Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, seferberlik varmış gibi kurallara riayet etsin. 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an o sigortayı kaybedersiniz ve sistem kilitlenir" uyarısını yapmıştı.