26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye'de üç günlük yas ilan edildi

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamada, Filistin'de yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için üç günlük yas ilan ettiklerini açıkladı.
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Washington ve Tel Aviv elçilerinin Türkiye'ye çağrıldığını söyleyen Bozdağ, "3 gün süreyle ulusal yas ilan edildi" dedi.
 
İsrail'in Gazze sınırında 55 Filistinliyi katletmesi üzerine,  "Katliamda ABD'nin eli vardır. Bugün tarihe kanlı pazartesi olarak geçecektir. İsrail'i ve ABD'yi katliam nedeniyle şiddetle kınıyoruz" diye belirtti.
 
Bozdağ, "ABD'nin attığı bu adımı yok kabul ediyoruz. ABD attığı bu adımla barış sürecini yok etmiştir. ABD artık çözümün değil sorunun bir parçasıdır" diye kaydetti.
 
Kudüs'ün bağımsız Filistin devletinin başkenti olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi harekete geçmelidir. Kudüs ilerde tekrar gerçek sahiplerine teslim edilecek. BM, terörist devlete 'dur' demeli" diye konuştu.
 
Kudüs'ün statüsü, tarihi, manevi, ahdi statüsü uluslararası toplumun teminatı altında olduğunun altını çizen Bozdağ, "Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ve uluslararası anlaşmaların, hukukun teminatı altındadır. Bugün bütün bu teminatlar maalesef çiğnenmiştir, hem de bu teminatların altında imzası olan ABD tarafından çiğnenmiştir. Türkiye olarak biz atılan bu adımı yok kabul ediyoruz" dedi.
 
Bozdağ, "Terörist İsrail devleti ve bu terörist devleti koruyup kollayan ABD ve ona destek olanlar Kudüs'ü terk etmek zorunda kalacaklardır. Bugünkü katliamların asli sorumlusu hiç şüphesiz İsrail devletidir ama İsrail kadar bu katliamlardan sorumlu olan diğer bir ülke ABD'dir, ABD yönetimidir" diye belirtti.
 
Filistinlilerle dayanışma, hayatını kaybedenleri anmak için üç gün süreyle yas ilan edildiğini ifade eden Bozdağ, "Washington ve Tel Aviv elçileri istişare için geri çağrıldı" dedi.