16 Mayıs 2024 Perşembe

Türkiye'de ilk kez bir kent sorunu AYM'ye taşındı

Kadıköylüler, Türkiye'nin en büyük yat limanı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının, daha da büyütülmesine, özelleştirilmesine karşı ilk kez Türkiye'de bir kent sorunu Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. 

Türkiye'de ilk kez bir kent sorunu Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının özelleştirmesine karşı olan Kadıköylüler, özelleştirmeyi engellemek için Anayasa mahkemesine baş vurdu.

Başvuruya ilişkin açıklama yapan Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, doğal ve arkeolojik sit özellikleri taşıyan Türkiye'nin en büyük yat limanı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının, daha da büyütülerek 438 bin m2'ye çıkartılmak istendiği hatırlatıldı. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanının 2015 yılında hazırlanan planları, Çevresel Etki değerlendirmesi(ÇED) raporu olmaması nedeniyle iptal edildiği dile getirilen açıklamada, "2017 yılında revizyon planı adı altında yapılan planında ÇED raporu yoktur ama buna rağmen iptal edilmesi yönündeki talebimiz reddedilmiştir. ÇED raporu olmadan bu plan yapılamaz, iptal edilen bir planın da zaten revizyonu olmaz" denildi.

'BÜTÜN İÇ HUKUK YOLLARINI TÜKETTİK'
Bu hukuksuzluğun önüne geçmek isteyen, Fenerbahçe-Kalamış mahalleleri ve civarında oturan 32 kişinin Anayasanın 17, 56 ve 57. maddeleri ve AİHS madde 8'e göre koruma altındaki haklar ihlal edildiği için Anayasa Mahkemesine başvurduklarını belirten Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, bütün iç hukuk yollarını tükettiklerini dile getirdi.

'EKOLOJİK DENGEYİ BOZACAK, HAVA KORİDORU KESİLECEK'
Gelinen süreci ve yürütülen mücadele madde madde şöyle sıralandı;
• "Kapasiteyi 200 yat artırmak için ve alanı daha fazla yat kullanıcısına açabilmek pahasına 500 bin Kadıköylünün kıyı kullanımı azalacak, kıyı alanını yapılaşmaya açılacak, İstanbulluların nefes aldığı nadir alanlardan biri olan Kalamış'ta, Fenerbahçe Burnundan, Kurbağalı Dere ağzına  kadar olan  bölgede  halkın kıyıya erişmesini engelleyecek. 
• Mevcut yat limanı alanının, yapılan imar planı ve dalga kıranlarla daha da büyütülecek, dolgu alanına yeraltı otopark alanları ile birlikte yaklaşık 40 bin m2 inşaat alanı eklenecek. 
• Getirilen bu inşaat yoğunluğu, nüfusun da taşıtın da artmasına neden olacak. Bu yoğunluk bölgenin karakteristik dokusunu bozacak ve yeni yoğunluklar getirecek. 
• Hem kıyı silüetini olumsuz etkileyecek, hem ekolojik  dengeyi bozacak, hem de yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanın küçülmesine ve hava koridorunun kesilmesine neden olacak."

'GELECEK KUŞAKLAR İÇİN BORÇ BİLEREK YAPIYORUZ'
Kadıköylüler olarak planlı-plansız tüm kent yağmalarına karşı çıkarak, kıyılara ve yeşil alanlara sahip çıkmak, yapılan tüm yanlış uygulamalara dur diyebilmek, bu alanlarda tüm canlılarla yaşayabilmek için limanın en azından mevut halde kalmasını ve Kadıköylülerin sesine kulak verilme çağrısı yapan Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, "Denize, Fenerbahçe'ye, Kalamış koyuna, Kalamış parkına sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Bu mücadeleyi kendimizi kadar gelecek kuşaklar için bir borç bilerek yapıyoruz. Ve diyoruz ki, 'dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık."