19 Mayıs 2024 Pazar

'Türkiye'de barış deyince akla Kürt sorunu gelir'

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "Kürt sorununu çözemeyen diğer iktidarlar gibi bu hükümet de siyaseten çözüldü. Bu sorunu çözemeyenler, tarihin çöp sepetine gider. Türkiye'de barış deyince akla Kürt sorunu gelir" dedi. 

Birçok kentte 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla eylem ve etkinlikler düzenlendi.

BATMAN
Batman Barış Anneleri Meclisi de meclis binasında güne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya görevden alınarak yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, Barış Anneleri katıldı.

Barış Annesi Sultan Azboy, yıllardır meydanlarda barışı talep ettiklerini belirterek, "Biz barış dedikçe bize cenazeler geliyor. Çocuklarımızın cenazeleri kargolar ile geliyor. Irkçı saldırılara maruz kalıp katlediliyoruz. Cezaevinde bedenlerini açlık grevine yatıranlar onurlu bir barış için uzun bir süredir direniyor. Biz her şeye rağmen barışta ısrar ediyoruz İnsanların yaşamını yitirmediği, evlere kargolar ile cenazelerin gelmediği, sırf Kürtçe konuştu diye insanların katledilmediği bir dünya istiyoruz. Onurlu bir barış ile bu mümkün" dedi.

VAN
İHD Van Şubesi, 1 Eylül'e ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Dernek yöneticilerinden Serdar Çevik, ülkede insan hakları sorununun en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu işaret ederek, "İnsan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır" dedi.

HATAY
İHD İskenderun Şubesi de Eski Bit Pazarı'nda açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de eyleme destek verdi. Açıklamayı okuyan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, barışın egemen olduğunu bir ülkede yaşamak istediklerine vurgu yaptı.

Turan ise Kürt sorunun çözümsüzlüğüne dikkati çekerek, "Kürt sorununu çözemeyen diğer iktidarlar gibi bu hükümet de siyaseten çözüldü. Bu sorunu çözemeyenler, tarihin çöp sepetine gider. Türkiye'de barış deyince akla Kürt sorunu gelir" dedi. Kürt sorunun çözülmemesinden kaynaklı Türkiye'de krizlerin yaşandığına vurgu yapan Turan, "Kürt sorunu demokratik, barışçıl ve onurlu bir şekilde çözülmesi gerekir" çağrısında bulundu.