20 Nisan 2024 Cumartesi

Türkiye ve Kürdistan'da sağlık emekçileri sokağa çıktı

Sağlık emekçileri Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde yaptığı eylemlerle "müjde" olarak sunulan yasa yalnızca hekimeler düzenleme çıkmasına tepki gösterdi.  "Sağlık işi ekip işidir" diyen sağlık emekçileri, eylemlerde taleplerini sıraladı. Sağlık emekçileri 6 Aralık Pazartesi günü uyarı amaçlı iş bırakacaklarını duyurdu. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), "Sağlık işi ekip işidir" diyerek Türkiye ve Kürdistan'da birçok kentte açıklama yaptı. Sağlık emekçileri, "müjde" olarak sunulan yasadan yalnızca hekimlere düzenleme çıkmasına tepki gösterdi ve geçinemediklerini kaydetti. Sağlık emekçileri eylemlerde zam istedi. 

Sağlık emekçileri eylemlerde şu talepleri sıraladı:
"Sahada iş barışını bozan, performans sistemi kaldırılarak bütün ödemeler tek kalemde yapılsın.
Sabit ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ek zam verilerek yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın.
4-B süresiz sözleşmeli ve 3+1 sözleşmeli çalışan arkadaşlarımız kadroya alınsın.
Hastanelerde bütün sağlık emekçilerinin çocuklarını güvenle bırakabileceği kreşler açılsın.
Ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılıp 3600'den başlayarak kademeli olarak 7 bin 200'e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın.
Vergi dilimi soygununa son verilerek asgari ücretten vergi alınmayıp, bunun üstündeki gelirimizde yüzde 10'a sabitlensin.
Gıda, elektrik, doğalgaz gibi zorunlu temel ihtiyaç kalemlerinden dolaylı vergiler kaldırılsın."

Sağlık emekçileri 6 Aralık Pazartesi günü uyarı amaçlı iş bırakacaklarını duyurdu. 

İSTANBUL
Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri "sefalete mahkum olmayacağız" diyerek açıklama yaptı. SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak, "Kanun teklifinin TBMM'de kabul edilmesi rakamlardan bağımsız, 39 branşta hizmet veren sağlık emekçisini devre dışı bırakmış, aradaki rakamsal uçurumu iyice derinleştirmiştir. Son 20 yıldır sağlık hizmetini tamamen piyasa koşulları ile yöneten iktidar, biz sağlık emekçilerini hasta ile karşı karşıya getirmiş, bunun sonucunda sağlıkta şiddeti tırmandırmıştır. Yapılan bu son düzenlemede ise ekibi kendi içinde bölüp, zaten oldukça kötü olan koşullarımızı daha da kötüleştirerek bize üvey evlat muamelesi yapmıştır" dedi. Sağlık emekçilerinin aldığı maaşın yoksulluk sınırının çok altında kaldığınıbelirten Kavak, "Hep birlikte sefalete mahkum edildik. Değil konforlu yaşamak günlük zorunlu ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz duruma geldik. Biz sağlık emekçilerinin çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşırken aldığımız ücretler düşmekte, tuttuğumuz nöbetin parasını dahi alamayıp zorunlu izin kullandırılıyoruz" diye konuştu.

İki gündür Türkiye'nin farklı hastanelerinde sağlık emekçilerinin hastane önlerinde taleplerini anlatmaya çalıştığına değinen Kavak, "Sesimizi duyun, taleplerimizi dikkate alın, aksi halde üretimden gelen gücümüzü kullanarak hizmet üretmeyeceğiz" dedi.

İZMİR
SES İzmir Şubesi, çalışma koşullarında ve ücretlerinde iyileştirme yapılması ve taleplerinin uygulanması için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Türk Tabipler Birliği (TTB), İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacı Odası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), İzmir Diş Hekimleri Odası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve diğer sağlık sendikaları da destek verdi. "Sağlık ekip işidir. Tüm sağlık çalışanları için adil, yoksulluk sınırının üzerinde tek ödeme" pankartı açılırken, "Salgının yükü arttıkça tükeniyoruz. Artık yeter",  "AKP sağlığa zararlıdır" sloganları atıldı. Salgında yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından açıklama yapıldı.

SES İzmir Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, Meclis'ten geçen yasa tasarısı ile iktidarın sağlık alanına bakışını net olarak ortaya koyduklarını belirterek, "Sağlık alanının piyasalaştırılmasının sonuçlarından biri olan hekim ve hekim dışı çalışan ayrıştırması iş barışını bozarak emekçiler üzerinden sömürüyü daha da derinleştirmiştir. Sağlık Bakanı'nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın" dedi.

Yücesoy, tüm sağlık emekçilerine çağrıda bulunarak, Pazartesi ülkede sağlık emekçilerinin iş bırakacağını söyledi.

AYDIN
SES Aydın Şubesi ve Aydın Tabip Odası Aydın Atatürk Devlet Hastanesi ve Aydın Delvet Hastanesi önünde "Emek bizim söz bizim" diyerek eylem yaptı. Eylemde sağlık emekçilerine ek ödemelerinin haksızlık ve adaletsizlik vurguladı. 

ANTALYA
SES Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası, "Sağlık ekip işidir, ekibin her bireyi için insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" şiarıyla Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.  SES Antalya Şube Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, yıllardır sözü verilen ek göstergenin 3 bin 600'den başlayarak kademeli olarak 7 bin 200 TL'ye kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını talep etti. 

Alanya ve Finike'de de sağlık çalışanları açıklama yaparak, yasayı protesto etti.


ANKARA
Ankara Tabip Odası da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Üniversite, SSK, BAĞ-KUR ayrımı yapılmadan sağlık emekçilerinin ücreti yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı ve sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını almalıdır."


MERSİN
SES Mersin Şubesi, Mersin Şehir Hastanesi T1 Kulesi Poliklinik ve Mersin Üniversite Tıp Fakültesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Sağlık ekip işidir. İş barışını bozan adaletsiz uygulamayı kabul etmiyoruz. Sağlık ve sosyal emekçilerine ayrımsız ek zam istiyoruz" pankartı açan sağlık çalışanları, sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "Eşit zam istiyoruz" sloganı attı.

SİVAS
Sivas Numune Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, "Sağlık ekip işidir, eşitlik ve adalet istiyoruz" dedi. 

ŞIRNAK
SES Şırnak Şubesi, sadece doktorlara yapılan zam kararına ilişkin Şırnak Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Buna karşı SES Şırnak KESK binasının önüne geçerek açıklaması yaptı. Açıklamada "Sağlık ekip işidir ayrıştırılamaz" pankartı açıldı. 
 
DERSİM
SES Dersim Şubesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen doktorların maaş artırımına ilişkin düzenlemeyi Tunceli Devlet Hastanesi önünde yaptığı açıklamayla protesto etti. "Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması sağlığımızı bozdu" pankartının açıldığı eylemde, "Mobinge baskıya son", "3600 göstergede vaat değil hemen icraat" dövizleri taşındı. Açıklamayı SES Dersim Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman yaptı.

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikte sadece kamuda çalışan hekimlere yönelik iyileştirmelerin yapıldığı diğer hekim ve sağlık emekçilerine ilişkin bir düzenlemenin yapılmadığına dikkat çeken Kahraman, "Kamudan emekli olan hekimlere ilave ödeme arttırılmış, çalışamama şartları kaldırılmıştır. Ancak BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler için yine iyileştirme yapılmamıştır" bilgisine yer verdi.

MARDİN
Mardin Sağlık Platformu, hükümetin sağlıkçılara ilişkin yaptığı ücret düzenlemesine tepki göstermek amacıyla açıklama yaptı. Mardin Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamada sağlıkçılar "Çalışma Barışını Bozma, Sağlık Ekip İşidir" pankartı açarak, dövizler taşıdı. Platform adına açıklamayı Fırat Abul yaptı. Yapılan düzenleme sırasında sağlıkçılara söz hakkı verilmediğini ifade eden Abul, sağlık emekçilerinin talebini "Çalışırken ve emeklilikte ücretlerimizin yoksulluk sınırının üzerine çıkarak bir düzenlemenin yapılmasıdır" dedi. SES Nusaybin Temsilciliği de Nusaybin Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı.

URFA
SES Urfa Şubesi ve Urfa Tabip Odası, Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. SES Urfa Şube Sekreteri Selma Ateş, sağlık bakanı tarafından "bütün sağlık çalışanlarına müjde" diye sunulan, ancak sadece hekimlere yönelik yapılan düzenleme ile hekim dışı sağlık emekçilerinin yok sayıldığını söyledi. KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Varol Öztorun ise, herkesi 18 ve 19 Aralık tarihlerinde İzmir, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da yapacakları mitinglere katılmaya çağırdı.

BATMAN
Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, "Sağlık ekip işidir. Herkese insanca yaşam, temel ücret istiyoruz" yazılı pankart açtı. 

Yapılan açıklamada hükümeti uyaran sağlık emekçlieri, "Sağlık emekçilerinin haklı taleplerini görmezden gelmeyin. İş barışını bozmayın. Hakkımız olan yasal düzenlemeyi bir an önce gerçekleştirin" denildi. 

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı. "Sağlık ekip işidir, bizi ayrıştıramazsınız" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Sağlık Bakanlığının kamuda görev yapan hekimler dışındaki diğer sağlık emekçilerini yok sayan yasa tasarısına itiraz edildi. 

ÇORUM
Çorum'da Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yapan sağlık emekçileri, "İş barışını bozan, adaletsiz ücretlendirmeleri, ayrıştırıcı politikaları kabul etmiyoruz" ifadelerin kullandı.