29 Mart 2024 Cuma

Türkiye sandık başında, dakika dakika gelişmeler

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi saat 08.00'da başladı. Pek çok kentten çeşitli ihlal ve usulsüzlük haberleri geliyor. İşte dakika dakika gelişmeler...
16:42 Ankara Batıkent Lisesi'nde AKP'li sandık başkanı sandığa gizlice fazla sayıda kapalı zarf atarken yakalandı, avukatlar olaya müdahale etti.
 
15:56 HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Genel Merkezi'ne geldi. 
 
 
15:32 HDP İstanbul 2. bölge milletvekili adayı Ahmet Şık, yaşlı bir kadına oy kullanması için böyle yardım etti.
 
 
15:27 Urfa'nın Akçakale ilçesi Bolatlar ve Vize mahallelerinde seçmenlerin AKP dışında farklı bir partiye oy vermelerine izin verilmiyor, seçmenlere mühür ve pusulayı vermiyorlar. Ayrıca açık oy kullanıldığı öğrenildi.
 
15:25 İzmir Bornova'da Çimetaş İlkokulu'na konvoy halinde gelen AKP milletvekili adayı Necip Nasır ve AKP gençlik kolları üyeleri, tepki gösteren HDP'lileri darp etti. HDP'li avukatlar ve milletvekili adayları okula gitti.
 
15:20 HDP Muş Milletvekili adayı Mensur Işık’ın Twitter üzerinden paylaştığı görüntülerde, AKP’li seçmenin “Mehmet Emin Şimşek’e rağmen Akparti” notuyla iki kez oy kullandığı görülüyor. Öte yandan yine aynı ilçeye bağlı Düzkışla, Şemlak, Tandoğan köyleri ile Sungu ve Karaağaç beldesinde toplu ve açık oy kullanıldığı iddia edildi. Çok sayıda şikayetin geldiği bu bölgelere giden HDP’lilerin de bu durumu teyit ettiği bildirildi.
 
15:17 Çete lideri Sedat Peker, seçmenleri açıkça suç işlemeye çağırdı. Oy kabinine cep telefonu ile girmek ve atılan oyların görsellerini paylaşmak yasalara aykırı olmasına rağmen Peker sosyal medyadan kullanılan oyların fotoğraflarının paylaşılmasını istedi. Twitter’dan yaptığı paylaşımda Peker, “Kullanılan oyun fotoğrafını paylaşmak, oyu geçersiz kılmazmış kardeşlerim. Ancak 250 TL para cezası, binde bir ihtimal olabilirmiş. Para cezalarını ben öderim, rahat olun kardeşlerim” dedi. Peker, ardından kendisine gönderilen fotoğrafları Twitter hesabında paylaştı. 
 
 
15:13 Diyarbakır Bağlar’daki Mesut Yılmaz İlkokulu’nda, üç kişinin 1000 adet mühürlü zarf ve oy pusulalarıyla içeri girmeye çalışırken yakalandığı iddiası üzerine okula giden HDP Milletvekili Garo Paylan, söz konusu okulda bir sorun olmadığını ancak yanlış anlaşılma olduğunu açıkladı. Paylan, “Bir sorun söz konusu değil. Bahsi edilen kişi görevli. Görevlilere oy zarfı lazım olup olmadığını sormak için gelmiş. Ancak çağrılmadan okula geldiği için yanlış anlaşılma olmuş. Bir sorun yok” dedi.
 
14:12 Sandıkları başka yere taşınan Van Özalp ilçesine bağlı Damlacık mahallesindeki vatandaşlar, oy kullanabilmek için 8 kilometre yol yürüdü. HDP, Twitter hesabından "Yurttaşlarımızın iradesini kutluyoruz" mesajı paylaştı.
 
 
14:06 İstanbul Kağıthane Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda sandıkta usulsüzlük yapıldığı haberleri üzerine okula giden İyi Parti Milletvekili Ümit Özdağ ve beraberindekilere AKP'liler saldırdı. Özdağ saldırı sırasında okulun içinde bir sınıfa alınırken kapıda korumalar bekledi. AKP’liler İyi Partililere “Hainler” diye bağırdı. Saldırıda bulunan 6 AKP’li polis tarafından gözaltına alındı. Sandık başkanının usulsüz oy kullandırtma iddiasına ilişkin dilekçe ise işleme konmadı.
 
13:58 AKP'nin Yenikapı mitingine de katılan eski başbakanlardan Tansu Çiller, oyunu Sarıyer'deki Yeniköy İlkokulu'nda kullandı. Sonra basın mensuplarına bir açıklama yapan Çiller, silahların konuştuğu seçim için "Bugün adeta bir bayram havası içerisinde seçim şöleni havasında herkes huzurla sandıklara gidiyor. Bu çok güzel bir şey demokrasimiz, demokrasi kültürümüz açısından güzel bir örnek hayırlı bir resim" ifadelerini kullandı. 
 
 
13:52 Urfa'nın Suruç ilçesinde polisin havaya ateş açarak durdurduğu otomobilde, okullara götürülmek üzere önceden mühürlendiği ileri sürülen 4 çuval oy pusulası ele geçti. Otomobildeki 3 kişi gözaltına alındı.

 

 
13:50 Ankara'da Yüksek Seçim Kurulu'nun binasına çıkan tüm yollar kapatıldı. YSK etrafında görevlendirilen polisler “yasak” diyerek gazetecilerin fotoğraf çekmesine engel olmaya çalıştı.
 
13.37 Urfa'nın Suruç ilçesinde polisin havaya ateş açarak durdurduğu otomobilde, okullara götürülmek üzere önceden mühürlendiği ileri sürülen 4 çuval oy pusulası ele geçti. Otomobildeki 3 kişi gözaltına alındı.
 
13:32 Ankara Mamak Ege Mahallesi, Metehan İlkokulu'nda Türkçe bilmeyen Kürt yurttaşların yerine sandık başkanlarının oy kullanmaya çalıştığı ancak HDP Mamak İlçe Örgütü'nün duruma müdahale ettiği bildirildi.
 
13:23 Artvin’in Hopa ilçesindeki pek çok sandığa Kemalpaşa ilçesine ait sandık kurulu mühürleri gönderildi. Müşahitlerin itirazları üzerine önce tutanak tutularak oy verme işlemi durduruldu, ardından da mühürler değiştirildi. Oy verme işlemi bunun ardından yeniden başladı. AKP’liler oyları iptal ettirmek istiyor.
 
13:17 Ankara Sincan'da Özkent Akbilek Ortaokulunda 6 Oy ve Ötesi gönüllüsü darp edildi. Okula giren çevik kuvvet, okul içerisinde biber gazı sıktı. Görevlilere AKP'liler tarafından, "Tayyip Erdoğan'a küfredildiği" iddiasıyla saldırı yapıldığı öğrenildi. Okul, çevik kuvvet polisi tarafından bir süre kapatıldıktan sonra CHP'li vekillerin gelerek, içerideki müşahitlerin ve okul görevlilerin güvenliğinin sağlandığı bildirildi.
 
 
13:10 Cumhur İttifakı’yla seçime giren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, Ankara’da oyunu kullandıktan sonra Urfa’daki seçim ihlalleri ve saldırılar soruldu. Birlikte seçime girdiği AKP’nin Urfa’daki saldırına dair bilgisi olmadığını söyleyen Bahçeli, “Ben hiçbir bilgi sahibi değilim. Ancak sayın İçişleri Bakanı ve diğer yetkililer gerekli tüm tedbirleri almıştır. Hiçbir sorun çıkacağını düşünmüyorum” dedi.
 
12:43 Hatay’ın Defne ilçesi Aşağı Okçular Mahallesi’nde 5 plakasız otobüsün seçmen taşıdığını gören halk araca tepki gösterdi. Araçların içinden çıkan polisler, araçların kendilerine ait olduğunu söyleyince halk plakasız bir şekilde gezmelerine ve görevleri olmamasına rağmen kimler olduğunu bilmedikleri kişileri oy kullanmak için taşımalarına tepki gösterdi. Halkın tepkisinin ardından araçlar mahalleden uzaklaştı.
 
12:40 YSK Başkanı Sadi Güven, Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" açıklaması yaptı. 
 
12:35 CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Urfa’da müşahitlere yönelik darp ve tehditler nedeniyle, merkez Eyyübiye, Halliye ve birçok köyde müşahitlerini geri çekmek zorunda kaldıklarını, sandıkların boşaltılarak, blok oy kullanmaya hazır hale getirildiğini söyledi. Emir, valiyle görüştüğünü, tutanakların tutulduğunu ve gerekli itirazların yapılacağını belirtti.
 
12:09 CHP, Urfa'da yaşanan hak ihlalleriyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 10 ayrı başvuru yaptı. YSK'ye verilen dilekçede müşahitlerin köylere sokulmaması ve toplu oy kullanımı olaylarına karşı önlem alınması istendi. CHP’liler, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde henüz oy kullanma saati başlamadan bir sandıkta kullanılmış 100 oy tespit etti.
 
12:08 CHP Milletvekili adayı Ahmet Akın, Twitter hesabından, Erzurum’da AKP üyelerinin “İçişleri Bakanlığı müşahit kartı” ile sandıklara müdahalede bulunduklarını, ancak müşahit kartlarının sadece seçime katılan siyasi partiler tarafından düzenlenebileceğini söyledi. Akın, bu tür kart kullananlar hakkında tutunak tutulmasını, sandık kurulu ve ilçe seçim kurullarına bildirilmesi gerektiğini belirtti.
 
 
11:55 Urfa'da HDP PM üyesi Avukat Hidayet Enmek, AKP’li Halil İbrahim Yıldız’ın yakınlarının 10 sandığa girmeye çalıştıklarını, görevlileri darp ettiklerini, toplu oy atmaya kalkıştıklarını ve kentte konvoy halinde silahlarıyla dolaştıklarını belirtti.
 
11:48 Ankara Altındağ Nazife Hatun İlkokulu'nda sandık kurulu görevlileri yaşlılarla birlikte oy kullanılan kabinlere giriyor, okuma yazma bilmeyen vatandaşları "Bu Erdoğan'ın partisi, buna oy ver" diyerek yönlendiriyor. Avukatların şikayetleri tutanağa geçirilmiyor.
 
11:29 Urfa, Suruç’ta 1188 ve 1189 nolu sandıklarda Merkez Atatürk Lisesi’nde AKP’lilerin milletvekili adayı Halil Yıldız ile birlikte blok oy kullandığı sandıklarda oy kullanımı durduruldu.
 
11:25 Sandıkları korumak için gönüllü müşahit çağrısı yaparak Urfa'ya giden CHP PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi, "Şanlıurfa’da 30’a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı" açıklaması yaptı. 
 
11:19 Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı olan TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza İlkokul ve Ortaokulu’nda seçmen olarak hukuksuzca kayıt altına alınan ve oy kullanmaları yasak olan Jandarma Okulu öğrencilerine oy kullandırıldı. 
 
11:22 Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Farabi Lisesi’nde HDP müşahitleri polis tarafından okuldan dışarıya atıldı. Okul ve çevresinde çok sayıda polis olduğu ve polisin yurttaşları tehdit ettiği bildiriliyor.
 
10:50 Urfa'nın Eyyübiye ilçesinin Bulduk köyünde 2044 nolu sandıkta kadınların oy kullanmasına izin verilmedi. 
 
Urfa'nın Geçit Köyü’nde 1196 nolu sandıkta kadınların yerine erkeklerin oy kullandığı bildirildi. 
 
Urfa’nın Kanatlı köyünde 2110 nolu sandıkta köy muhtarının kadınları sandıktan göndererek, yerlerine kendilerinin oy kullanacağını söylendiği aktarıldı. 
 
10:44 Diyarbakır Bağlar'daki Mesut Yılmaz İlkokulu'nda, üç kişinin 1000 adet mühürlü zarf ve oy pusulalarıyla içeri girmeye çalışırken yakalandığı bildirildi.
 
Bunun üzerine HDP Diyarbakır milletvekili adayı Garo Paylan okula geldi.
 
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, mühürlü zarf ve oy pusulalarıyla yakalanan kişilerden birinin, Paylan'ın elini sıkmak istemesi üzerine bir yurttaşın "Hırsızın elini sıkmayın sayın vekilim" dediği duyuluyor.
 
10:24 Urfa Suruç'ta, baba Esvet Şenyaşar ve çocukları Celal ve Adil Şenyaşır'ın yaşamlarını yitirdiği olaya adı karışan AKP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız seçim günü de saldırganlığını sürdürdü. Yıldız, beraberinde onlarca silahlı koruma ile Suruç'ta halkın oy kullanmak üzere geldikleri okulları dolaştı.
 
Şimdiye kadar Atatürk ve Cumhuriyet İlköğretim Okulları ile GAP Anadolu Lisesi'ne giden AKP'li Yıldız ve beraberindekiler, önce okullarda bulunan herkesin cep telefonlarına el koydu.
 
Ardından sandık görevlilerini okul dışına çıkartıp, HDP'li sandık kurul üyelerini darp eden Yıldız ve beraberindekiler, sandık başlarına giderek AKP ve Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan lehine blok oy kullandırttı.
 
Suruç'ta bu yaşananlara benzer şekilde Merkez Haliliye ilçesindeki Uluhan İmam Hatip Ortaokulu'nda da CHP'li sandık görevlileri darp edilerek dışarı çıkarıldı. Görevliler jandarma karakoluna giderek suç duyurusunda bulundu.
 
09:30 Diyarbakır'da Kulp'a bağlı Koçkar Köyü'nün yolunu kapatan köy korucuları, HDP'li sandık görevlilerinin köye girmelerine engel oldu.