12 Mayıs 2024 Pazar

'Türkiye, Kürt takımına sponsorluğu neden iptal ettirdi?'

HDP Milletvekili Ömer Öcalan, Türkiye'nin İsveç liginde yer alan Kürtlerin kurduğu Dalkurd spor külübüne sponsorluğu engellemesini meclis gündemine taşıdı.

Türkiye, İsveç'te yaşayan Kürtlerin 2004 yılında kurdukları, İsveç Ligi'nde mücadele eden Dalkurd FF'ya sponsor olan Huawei'ye baskı yaptı ve bu nedenle Huawei sponsorluğunu iptal etti. Dalkurd FF Başkanı Ramazan Kızıl yaptığı açıklamada "Türkiye, kendi liglerindeki bir futbol takımıyla karşı karşıya gelmemizi istemiyor. Huawei şirketi iki yıl önce bize sponsor oldu. Sponsorluk karşılığında 40 bin dolar verdiler. Formalara Huawei'nin adını yazdık. 4 ay sonra şirket bizi arayarak; "Para sizin olsun, Türkiye bu konuyla ilgili bizimle oturdu. Eğer sponsor olursak Türkiye'deki operasyonlarımızı durduracaklarını söylediler" dedi.

Daha önce Japonya'da Kürtçe eğitim verilmesi ile ilgili Türkiye'nin Japonya'ya baskı uyguladığı iddiaları da gündeme geldiğini hatırlatan Halkların Demokratik Partisi Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, konuyu meclis gündemine getirdi.

Türkiye'nin Kürt karşıtlığı politikası sadece Türkiye sınırları içinde değil dünyanın herhangi bir ülkesinde, Kürtlerin kendi kimlikleri ile ön plana çıktığı platformlarda devam etmektedir" diyen Öcalan, Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Dünya'nın herhangi bir yerinde, Kürtlerin kendi kimlikleri ile ön plana çıktığı platformlarda Türkiye'nin bunu sorun olarak görmesinin gerekçesi nedir?
-Dalkurd FF'ya sponsor olduğu için Türkiye'nin Huawei'ye baskı yaptığı ve bu nedenle Huawei'nin sponsorluğunu iptal ettiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir
-Türkiye'nin ilgili kurumlar aracılığıyla Dalkurd FF'ya maddi destek sunan Türkiye vatandaşlarına baskı uyguladığı ve tehdit ettiği iddiaları doğru mudur?