21 Mayıs 2024 Salı

'Türkiye işkence mekanı haline geldi

İHD, ÇHD, ÖHD ve TİHV İzmir şubeleri, işkence ve kötü muameleye karşı açılama yaptı. "Türkiye işkence mekanı haline geldi" diyen kurumlar, sorumluların yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İnsan Haklar Vakfı (TİHV) İzmir şubeleri, ölüm orucundaki tutsaklara yönelik zorla müdahale ve Diyarbakır'daki işkenceye ilişkin açıklama yaptı.

İHD İzmir Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Avukat Tuğçe Nazlı Akın, işkencenin Türkiye'nin en başat insan hakları sorunu olduğunu vurguladı. Şakran Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan ve 134 gündür açlık grevinde olan Özgür Karakaya ile Didem Akman'a, 25 Haziran gecesi kaldırıldıkları kampüs hastanesinde zorla müdahale girişiminde bulunulduğunu hatırlatan Akın, bunun bir işkence olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da gözaltına alınan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin'e yönelik işkenceyi de hatırlatan Akın, "işkence rutin hale getirildi" dedi.

Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün, işkenceyi savunan bir açıklamalar yaptığını da anımsatan Akın, "Tıpatıp benzer bir uygulamanın kısa aralıklar ile tekrar yaşanması, açıklandığı gibi spontane gelişen bir olay ile değil aksine yeni bir sistematik işkence uygulaması ile karşıya olduğumuzu düşündürmektedir" dedi.

Gözaltında işkencenin arttığına işaret eden Avukat Akın, şunları söyledi: "Türkiye işkence mekânı haline geldi. Diyarbakır’dan yükselen işkence ve diğer kötü muamele iddialarının derhal etkin ve şeffaf biçimde soruşturulması gerekir. Sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz."