26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetlerini askıya aldı

Türkiye, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile tartışmalı bölgede başlattığı doğal gaz arama çalışmalarını askıya aldı.

Türkiye, Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan tartışmalı bölgede başlattığı doğal gaz arama çalışmalarını askıya aldı. AFP, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın "Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakerelerin devam ettiği sırada daha yapıcı bir tutum belirleyene dek biraz beklememiz gerektiğini söyledi" ifadelerini aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Yunanistan ile son günlerde daha da artan gerilimle ilgili olarak "Yunanistan bizim önemli bir komşumuz. Atina ile görüşmeye hazırız" dedi.

Ankara geçen hafta Meis adası civarı için Navtex yayımlamış ve bu bölgeye çok sayıda savaş gemisi konuşlandırmıştı. Buna karşın Atina da aynı bölge için karşı Navtex yayımlamıştı. Gerginliğin artması üzerine devreye giren Almanya Başbakanı Merkel, Ankara ve Atina arasındaki tansiyonu düşürmeye çalıştı.

CNN Türk'te konuşan İbrahim Kalın, Oruç Reis gemisinin arama faaliyetlerine ilişkin,"Almanya'nın temel yaklaşımı Akdeniz'de karşılıklı gerilimi azaltacak adımlar atalım yönünde; bizim de buna yaklaşımımız son derece olumlu. Oruç Reis'in arama tarama yapması planlanan yer aslında Meis adasına 180 km uzaklıkta. Buna rağmen cumhurbaşkanımız yapıcı olalım ve bir müddet bekletelim. Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalara devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın" dedi.

Türkiye, Kıbrıs adası etrafında bazı ülkelerin doğal gaz arama faaliyetleri konusunda da Güney Kıbrıs başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Mısır ile İsrail gibi ülkelerle de anlaşmazlık yaşıyor.

Geçtiğimiz hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kıbrıs ve Yunanistan'ın egemenlik haklarının ihlal edildiğini söylemiş ve Ankara'ya yaptırım çağrısında bulunmuştu. Buna karşılık Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Fransa, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler bağlamında yaptığı her açıklama ve attığı her yanlış adımla tarafsızlığını ve istikrara katkıda bulunma şansını biraz daha kaybetmektedir" denildi.