19 Nisan 2024 Cuma

Turan: Salgınla ilgili gerçek verileri açıklayacak mısınız?

HDP Mersin Milletvekili Turan, Sağılk Bakanı Koca'ya "Günlük verilerin şeffaf olmamasının Covid-19 salgınında ölüm oranlarını arttırdığının farkında mısınız?" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Sağlık Bakanlığının açıkladığı vaka sayılarını Meclis gündemine taşıdı.

Turan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün (30 Ekim) 'testi pozitif çıkanların her biri vakadır, büyük kısmı belirti göstermiyor. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesinin anlamı ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir' yönünde sarf ettiği sözler kamuoyunda ciddi tepkilere neden olmuştur. Tepkilerin nedenlerinden biri Türkiye'de altı aydır salgının görülmesinden bu yana 'hasta' ve 'vaka' ayrımının neden bu kadar zaman geçmesine rağmen şimdi yapıldığıdır" dedi.

Mart ayından bugüne kadar toplumun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmediğini belirten Turan, sağlıklı bilgilendirilmenin yapılması durumunda vakaların artmasının önüne geçileceğini söyledi.

Turan'ın Bakan Koca'ya yönelttiği sorular şöyle:
Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden 30 Eylül 2020 tarihine kadar "hasta" "vaka" ayrımının yapıldığının topluma açıklanmamasının gerekçeleri nelerdir?
Altı ay sonra "hasta" vaka" ayrımının yapıldığının söylenmesinin nedeni bu zamana kadar saklanan ölüm ve vaka sayılarının artık gizlenememesi midir?
Covid-19 salgını nedeniyle hastanelere başvuran ve testi pozitif çıkan hastaların kaç tanesi "hasta" kaç tanesi "vaka" dır.?
Bakanlığınız tarafından günlük olarak açıklanan ölüm oranı sayılarında "hasta" mı yoksa "vaka" sayıları mı dikkate alınıyor?
Türkiye'de 2020 yılı ölüm oranları sayısı son yıllardaki ölüm oranı ortalamasında fazla çıkmaktadır. 2020 yılında ölüm oranlarının fazla çıkmasını nasıl açıklıyorsunuz?
Açıklanan günlük verilerin şeffaf olmamasının Covid-19 salgınında ölüm oranlarını arttırdığının farkında mısınız?
Altı aylık açıklanan verilerin kamuoyunu yanılttığını düşünüyor musunuz? 
Açıklanan verilerin şeffaf olmadığını düşünen kamuoyu için gerçek verileri açıklamayı düşünüyor musunuz?
Bakanlığınıza topluma şeffaf bilgi aktarımını engelleyen veya baskılayan kurum veya kişiler var mıdır?