18 Mayıs 2024 Cumartesi

TÜPRAŞ işçileri fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı

TÜPRAŞ'ın Aliağa Rafinerisi'nde 27 işçinin işten atılmasının ardından işçiler fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı. İşçilerin eylemi devam ediyor.

Koç Holding'a ait TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde 27 işçinin işten çıkarılması üzerine işçiler dün fabrikayı terk etmeme eylemine başladı.

İşten çıkarmaların henüz tebliğ edilmediği öğrenilirken, işçiler fabrikayı terk etmiyorlar. Fabrika içinde yemekhane önündeki bekleyişlerini sürdüren işçiler işten atma kararının geri alınmasını istiyor.

Koç Holding'in TÜPRAŞ'a bağlı dört rafinerisinde işten atılacak 27 işçinin listesinin işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası'na iletilmesinin ardından patronla yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı. İşten atma kararının geri çekilmemesi üzerine işçiler önceki gece fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı.

Star, PETKİM ve Ravago, Airliquide temsilcileri de işçilerin eylemine destek verirken, işçiler eylemlerini 24 saat boyunca sürdüreceklerini açıkladı.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan Evrensel'e yaptığı açıklamada, "İşverenle 27 kişi üzerinden pazarlık yapmayacağımızı, buradaki sorunun yüz kızartıcı bir şey olmadığı takdirde arkadaşlarımız normal çalışma şartına döndükten sonra düzeleceğini söyledik. Ama işveren yetkilileri illa masada bir pazarlık olmasını ve bizim kişi seçmemizi istiyorlar. Sınıf mücadelemizde 27 kişi neyse 1 kişi de aynıdır. İşveren önümüzü tıkamaya çalışıyor. Daha önce bize gelinmiş olunsaydı biz görüşüp 27 arkadaşımızın da normal şartlarda çalışacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar getiren ve tıkayanlar kimlerse sorumlular onlardır" dedi.

KIRIKKALE TÜPRAŞ'TA DA İŞTEN ATMA SALDIRISI
Benzer bir işten atma saldırısı Kırıkkale TÜPRAŞ'ta yaşanıyor. İşçiler örgütlü oldukları Petrol-İş Sendikası'nın işten atılacak 26 işçiden oluşan liste üzerinden pazarlık yapılmasına tepki gösterdi. İşçiler kendilerine açıklama yapılmamasına tepki gösterirken sendika yönetimi sessizliğini sürdürüyor. İşçiler ise, "Eğer bu liste kabul edilirse keyfi işten atmaların önü açılır" diyerek sendikayı uyardı.