19 Mayıs 2024 Pazar

Tunus'ta kamu emekçileri IMF reçetesine karşı greve çıktı

Memur maaşlarına zam yapmama kararı alan hükümete son 40 yılın en büyük kamu grevi ile karşılık veren Tunuslular, ülkede ulaşım, posta ve temizlik başta olmak üzere birçok alanda hizmetler durdu.
Tunus Genel İşçi Sendikası'nın (UGTT) düzenlediği greve, ülke genelinde yaklaşık 700 bin memur katıldı. Tunus'un en büyük sendikası UGTT, "maaşlara zam" talebiyle tüm kamu kurumlarında grev başlattı.
 
Grev, kamu sektöründe çalışanları kapsamasına rağmen grev kapsamı dışında kalan ulaştırma, posta, petrol gibi diğer sektörlerin de destek amaçlı birtakım gösteriler düzenleyebileceği ifade ediliyor. Hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından devlet görevlilerinin maaşlarına zam talebiyle genel grev kararı alan sendika yetkilileri ve çalışanların gün içinde başkent Tunus'taki parlamento binası önünde toplanması bekleniyor.
 
EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ
 
Tunus İçişleri Bakanlığı eylemin sonuna kadar parlamento çevresi, Bardo Meydanı ile bağlantılı yollar ve sokaklara araç girişini yasakladı. Eğitim Bakanlığı ise dün akşam ilk, orta ve liseler ile üniversitelerde eğitime bir gün ara verileceğini açıkladı.
 
İŞSİZLİK YÜZDE 15 CİVARINDA
 
Tunus'ta siyaset gibi ekonomi de 2011'de bin Ali'nin devrilmesine yol açan ayaklanmalardan bu yana çalkantılı bir seyir izliyor. Hükümet verilerine göre yüzde 15 civarında seyreden işsizlik oranının ülkenin kırsal kesimlerine gidildikçe ikiye katlandığı ve özellikle üniversite mezunu gençler arasında yaygın olduğu belirtiliyor.
 
Enflasyonun yüzde 7'nin biraz üzerinde seyrettiği Kuzey Afrika ülkesinde IMF baskılarının yol açtığı yerli para birimindeki değer kaybı geçim maliyetini her gün yukarı çekiyor. Bu yılbaşında hükümetin vergi artışı ve kemer sıkma politikalarını ilan etmesiyle Tunuslular sokaklara dökülmüştü.