4 Mayıs 2024 Cumartesi

Tümüklü: Kürtlerin birliği için KDP yanlıştan dönmeli

Türkiye'nin Güney Kürdistan'da gerçekleştirdiği işal saldırısı ve KDP'nin işbirlikti tutumuna ilişkin konuşan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Kürdistan'ın birliği ve Kürt ulusal birliği açısından KDP'nin bu yanlıştan bir an önce dönmesi, hegemonya mücadelesini kendi kardeşlerine karşı değil, bölge sömürgecilerine karşı, sömürge karşıtı mücadeleye çevirmesi gerekmektedir" dedi.

Türkiye'nin 23 Nisan'da Güney Kürdistan'da başlattığı operasyon ve KDP'nin işbirliğine karşı Almanya'dan Hewler'e gitmek isteyen heyetin Düsseldorf Havalimanı'nda gözaltına alınması ve Hewler'de bulunan heyetinde havalimanında gözaltına alınması ve sonrası sınır dışı edilmesine tepkiler sürüyor.

Türk devletinin Güney Kürdistan'a gerçekleştirdiği işal saldırısı ve KDP'nin işbirlikçi tutumunu ETHA'ya değerlendiren ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Kürdistan'da çok uzun bir süredir devam eden bir savaş olduğunu söyledi. Türk devletinin Güney Kürdistan'a gerçekleştirdiği askeri operasyonu Sri Lanka'da devletin Tamillere karşı yok etme saldırısına benzeten Tümüklü, "Türk devleti hem bölge işbirlikçileri hem de emperyalistlerle ortaklık kurmuş durumda. Tabi ki burada esas odaklanılması gereken nokta, KDP'nin Türkiye ile sömürgeci işbirliği yapması" dedi.

KDP'nin bu tutumunun çok uzun bir süredir tartışılan, başarılmak için çok fedakarlıklar gösterilen ulusal birliğin parçalanması anlamına geldiğini ifade eden Tümüklü, "Dolayısıyla Birakujî (kardeş katli) denilen olayın hayat bulması anlamını taşıyor. Bu durum çok tehlikeli. Bölge sömürgeciliğinin güçlenmesine zemin hazırlayan, bölgede yaşayan halkın çok uzun yıllardır yürüttüğü mücadelenin zarar görmesine, ayrışmasına neden olacaktır" diye belirtti.

Türk devletinin Efrîn'de, Serêkaniyê'de yürüttüğü işgal saldırılarında kullandığı savaş sanayinin en büyük tedarikçisi konumundaki Almanya'nın bölgedeki sömürgeciliğin, emperyalizmin yayılmasındaki rolüne dikkat çeken Tümüklü, "Bölge halklarının özgürlük mücadelesi karşısında savaş siyasetinin yürütülmesinde Almanya ve dünya emperyalizmi saf tuttu" dedi. Tümüklü, "Emperyalizm bu saflaşmasına karşı direniş güçlerinin neden mücadele etmesi gerektiğini bir kez daha örmüş olduk" diye kaydetti.

Hem sömürgeci hem de emperyalizme karşı mücadelede saf tutmanın bugün için Kürt halkının özgürlük mücadelesinde saf tutmanın önemine dikkat çeken Tümüklü, "Bu bakımdan hem Başur Kürdistan'da yaşanan bu ayrışmaya karşı ulusal birliği savunmak hem de emperyalizme, bölge sömürgecilerine karşı özgürlüğü ve halkların eşitliğini savunmak bugün için herkesin en temel sorumluluğudur" diye belirtti.

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Kürdistan'ın birliği ve Kürt ulusal birliği açısından KDP'nin bu yanlıştan bir an önce dönmesi, hegemonya mücadelesini kendi kardeşlerine karşı değil, bölge sömürgecilerine karşı, sömürge karşıtı mücadeleye çevirmesi gerekmektedir. KDP kaybettiği pozisyonunu sömürgeci işbirliğiyle, Kürt özgürlük hareketi karşıtı bir tutukla kazanamaz. KDP bu tutumundan vazgeçmediği taktirde ulusal birliğin tamamen parçalanmasına neden olacak" diye konuştu.