18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Tüm çocukların nitelikli ve bilimsel eğitim hakkıdır'

Özel gereksinime ihtiyacı olan çocukların eğitim sorumluluğunun MEB'te olduğunun altını çizen Eğitim Sen, aynı şekilde velilere de bu tür sorunlarda çocukları rencide etmemeleri uyarısı yaptı. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitim hakkı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kayıt ve nakil sisteminin yarattığı mağduriyete ilişkin açıklama yaptı. 

Geçen günlerde Kadıköy Anadolu Lisesi'ne nakil sorunu ve bu konuyla birlikte gündeme gelen özel eğitim ihtiyacı olan çocukların eğitim hakkı konusunda bakanlığın kayıt ve nakil sisteminin yarattığı mağduriyet bir kez daha görünür olduğunu dile getiren Eğitim Sen, "Özel gereksinimli bir çocuğun Kadıköy Anadolu Lisesi'ne nakil olması sonrasında ne yazık ki veliler arasında olmaması gereken bir tartışma yaşanmış, sorunun asıl sorumlusu olan Milli Eğitim Bakanlığı ise sadece konuyla ilgili soruşturma açtığını ifade etmiştir. Ortada özel gereksinimi olan çocukların eşit eğitim hakkı gibi temel sorunlar varken, kamuoyunda devam eden tartışma hem çocukları rencide edecek boyutlara ulaşmakta hem de bilimsel ve nitelikli kamusal eğitim hizmeti almaya hakkı olan velilerin kamplaşmasına yol açmaktadır. Ailelerin ayrışmasına ve birbirlerini suçlamasına, çocukların eğitim hakkının sorgulanır ve tartışılır olmasına yol açan bu durumun tek sorumlusu ve bütün bu sorunların kaynağı olan sistemin mimarı, Milli Eğitim Bakanlığı'dır" dedi. 

Özel gereksinimli çocukların eğitim hakkını koruma ve onların yaşamlarını kolaylaştırma konusunda asıl sorumluğun MEB'te olduğunun hatırlatıldığı açıklamada velilere de şu çağrı yapıldı: "Unutmayınız ki ortaya çıkan sorunun sorumlusu başka aileler veya çocuklar değil, mevcut sistem ve sistemin uygulayıcısı olan Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Böyle bir süreçte, başta özel gereksinimli çocuklarımız olmak üzere bir tek çocuğumuzun bile mutsuz olması, kendini rencide olmuş hissetmesi asla kabul edilebilir bir şey değildir."

Eğitim Sen, bütün çocukların nitelikli ve bilimsel eğitim hakkını savunmaya, bu konuda mücadeleye devam edeceğini kaydetti ve açıklamasına şöyle devam etti: "Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğunun gereğini hemen yerine getirmeli ve bütün çocukların nitelikli ve bilimsel eğitim hizmetine erişme hakkını ve eşit eğitim ilkesini güvence altına alacak şekilde, sınav endeksli bakıştan uzak bir sistem geliştirmelidir. Mevcut sorunların çözümünde aileler arasında ayrışma ve rekabete yol açan uygulamaların ortaya çıkmasına engel olmalıdır. Başta özel gereksinimliler olmak üzere tüm çocuklarımızın eğitim hakkının korunup güvence altına alınması için harekete geçmelidir."