29 Mart 2024 Cuma

Tüm Bel-Sen kayyum saldırısını kınadı

Tüm Bel-Sen yaptığı yazılı açıklamada, HDP'li belediyelere yönelik kayyum saldırısını kınadı. Yerel yönetimlerin toplumsal yaşam için önemine de vurgu yapılan açıklamada, iktidarı bu yanlıştan dönmeye çağırdı.

KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen, HDP'li belediyelere yönelik kayyum saldırısının halk iradesine yönelim bir saldırı olduğunu belirtti.

Yazılı açıklama yapan Tüm Bel-Sen, halkın koronavirüs salgınına karşı hayatta kalma ve insanca yaşama derdiyle uğraşırken AKP/Saray rejiminin belediyelere kayyum atayarak gasp etmeye çalıştığını kaydetti.

AKP rejiminin bir yandan halkın seçtiği yerel yöneticileri hukuksuz bir şekilde görevden alıp yerlerine kayyum ataması, diğer yandan da elinde olmayan büyükşehir belediyelerinin salgından zarar gören halkla dayanışma faaliyetlerini engelleyip soruşturmalar açtığına dikkat çekilen açıklamada, AKP'nin demokrasiye ve halk iradesine tahammülsüzlüğünün göstergesi olduğu belirtildi.

Yerel yönetimlerin toplumsal yaşam için önemli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, merkez yönetimin yerel yönetimleri çalışmaz hale getirmeye çalıştığı belirtildi.

Kayyum atamalarının halkın seçme ve seçilme hakkının yok sayılması anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Halkın seçme ve seçilme hakkının yok sayılması anlamına gelen kayyum atamalarının biz yerel yönetim emekçilerine de baskı, zulüm ve sömürüden başka bir şey getirmediğini bugüne kadar kayyum atanan tüm belediyelerde somut olarak yaşadığımız için çok iyi biliyoruz. Kuruluşundan bu yana yerel yönetimlerin merkezi iktidar karşısında demokrasi kaleleri olması gerektiğini savunan biz Tüm Sel-Sen'liler içinde bulunduğumuz bu salgın günlerinde halk sağlığı ve insanca yaşam için ne kadar önemli olduğu çok daha net görülen yerel yönetimlerin kayyum atamaları veya yasaklamalarla hizmet üretemez kılınması ve halktan koparılması girişimlerini akıl ve bilim dışı olmasının yanında demokrasiye ve hukuka aykırı buluyoruz.

"Ve iktidarı bir kez daha, halkımızın demokrasiye olan inancına darbe vurarak ülkemizi geri dönülmez bir kaosa sürükleyen bu uygulamalardan vazgeçmeye; kayyum hukuksuzluklarına ve yerel yönetimleri hizmet üretemez hale dönüştürme girişimlerine son vermeye ve seçilmiş belediye eşbaşkanlarını görevlerine iade etmeye çağırıyoruz."