19 Mayıs 2024 Pazar

'Tüm baskılara rağmen sahnelerimiz çok dilli, çok renkli olmaya devam edecek'

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'ne ilişkin açıklama yapan HDK Kültür Sanat Komisyonu, "Bizlere dayatılan baskının, sansürün, sömürünün ve savaşın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü setimizi çekerek, sahnelerimizde çok dilli, çok renkli var olmaya devam edeceğiz" diye kaydedildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Komisyonu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla açıklama yayınladı.

1961'de yazılan ilk tiyatro bildirisinde "Ne tuhaftır, tarih zamanla şeklini kaybeder, buna karşılık, efsane zamanla kuvvetlenir. Bunu en iyi tiyatro sahnesinde anlarız" cümlesinin geçtiğini hatırlatan HDK, "Acılarımızı, sevinçlerimizi de sahnede anlarız ve izleriz" denildi

Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun zamandır tiyatro oyuncularıyla seyircilerin yan yana gelemediğe dikkat çekilen açıklamada, "Her zorlu süreçte en ağır darbeleri alanlardan biri kuşkusuz kültür ve sanat oluyor. Kapanan tiyatrolar, sahneler bunun en iyi örnekleri olarak karşımıza çıkıyor" diye kaydedildi.

'SAHNELERİMİZ ÇOK DİLLİ, ÇOK RENKLİ OLMAYA DEVAM EDECEK'
HDK, "Gelin görün ki yaşadığımız çağda milyonlarca insan hayatta kalmak için çabalamakta, baskıcı düzenlerin ve yırtıcı kapitalizmin pençesinde acı çekmekte, çatışmalar ve cefalardan kaçmaya çalışmakta. Yaşamlarımıza burunlarını sokmaktan geri durmayanlar mahremiyetimizi ihlal ederek repliklerimizi saygısızca sansürlemekte. Ancak bizlere dayatılan baskının, sansürün, sömürünün ve savaşın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü setimizi çekerek, sahnelerimizde çok dilli, çok renkli var olmaya devam edeceğiz" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

'BU DÜNYADA GÜÇLER EŞİT DEĞİL'
"Çünkü bu dünyada güçler eşit değil. Çünkü bizleri sürekli tek ulusun, tek ırkın, tek cinsin, tek dinin, tek ideolojinin, tek kültürel çerçevenin ötekilerden üstün olduğuna inandırma çabasındalar. Böyle bir dünyada sanatla toplum gündemleri arasındaki bağların koparılmaması için direnmek en güzel anlamını kazanıyor kuşkusuz.

"Bizi ayırmak için öne sürdükleri her farklılığın karşısında bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz dayanışma ile yan yana olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

'TEKÇİ OLAN HER ŞEYİN KARŞISINDA'
"Tekçi olan her şeyin karşısında, her yerde; küçük köylerin meydanlarında, şehirlerin yüksek donanımlı sahnelerinde, okul salonlarında, tarlalarda, mahallelerde, kent meydanlarında, toplantı merkezlerinde, yoksul semtlerde, bodrum katlarında oyunlarımızla var olmaya devam edeceğiz. Seyircilerimizle birlikte hep beraber özgürleşeceğiz.

"Hiç usanmadan bütün çirkinlikleri güzelleştirmek için bir kez daha emek vereceğiz. Çünkü bizler sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz o denli büyük."