8 Mayıs 2024 Çarşamba

Tüketici dernekleri: Krizin faturasını zenginler ödesin

29 farklı tüketici derneği Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda "Zamlara hayır" demek için bir araya geldi. Eylemde, enflasyon oranları ve zamlarla yoksullaşan halka mücadele çağrısı yapılırken, yoksulluğun sebebinin iktidar olduğuna işaret edildi.

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen 29 dernek ve 4 federasyonun temsilcisi "Zamlara hayır" dedi. "Krizin faturasını neden ben ödüyorum? Döviz kurundan zenginleşenler ödesin" pankartının taşındığı eylemde söz alan tüketici derneği başkanları artan enflasyon ve gelen zamlarla krizin faturasını halka kesmek isteyenlerden hesap sorma çağrısı yaptı.

"Zamlara hayır", "Şirketleri değil tüketiciyi koru", "Krizin faturasını neden biz ödüyoruz?" ve "Yoksulluğa açlığa karşı insanca yaşam" dövizlerin taşındığı eyleme çok sayıda kişi de destek verdi. 

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'
Basın metnini okuyan Tükoder MYK Üyesi Oya Erakıncı ekonominin yıllardır yoksul kesimlerin aleyhine yönetildiğini belirtti. Erakında, içinde bulunduğumuz dönemde de bir kez daha derin bir yoksulluk ve açlığa mahkum edildiğimizi ifade etti. TÜİK'in bile son 19 yılın en yüksek enflasyon oranını açıkladığı, maaş zamlarının daha uygulamaya konmadan eridiği, emek sömürüsünün gözle görünür bir biçimde arttığı bir süreçte olduğumuzu belirten Erakıncı, "bıçağın kemiğe dayandığı noktayı geçmiş bulunuyoruz" dedi.

Erakıncı, asgari ücretin ülkedeki açlık ve yoksulluk sınırlarını karşılamadığını kaydederek, ülkenin yarısından fazlasının açlıkla mücadele ettiğini dile getirdi. Erakıncı, ülkedeki bir avuç azınlığın ise açlıkla mücadele eden halkı izleyerek, kendilerine peşkeş çekilen kamu kaynaklarının, rant ve faizin sefasını sürdüğüne dikkat çekti.

Erakıncı, şu talepleri sıraladı: 
* "Tüm gıda ürünlerinden, hangi ad altında olursa olsun vergi alınmasın.
* Gıda ürünlerinin lojistiğini yapan araçların kullandığı akaryakıttan alınan vergiyi 2022 yılı sonuna kadar sıfırlayın, bu araçların kullandığı ücretli otoyol ve köprü geçiş ücretlerini yarı oranında indirin.
* Elektrik, doğalgaz, su ve iletişimden alınan her türlü vergi oranını yüzde 1'e indirin.
* Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve ulaşıma yapılan zamları geri alın.
* Özellikle yaşanan bu derin ekonomik bunalımın faturasını bizlere değil, bu bunalıma neden olan ve bundan kazançlı çıkanlara kesin.
* Üretimin arkasında durun. Çiftçi, KOBİ, sanayici için hep birlikte taşın altına elinizi koyun."

"Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz", "Zamlara hayır" ve "Haklarına sahip çık, yalnız değilsin" sloganlarıyla eylem sona erdi. 

BAKIRKÖY BELEDİYESİ DİRENİŞÇİLERİ ZİYARET EDİLDİ
Eylem bitiminde tüketici dernekleri grevlerinin 77. gününde olan Bakırköy Belediyesi işçilerini ziyaret etti ve tüketiciyle emekçinin dayanışmasının gerekliliğine vurgu yaptı.