17 Mayıs 2024 Cuma

'TÜİK emek sömürüsünün aracı haline gelmiştir'

KESK Antalya Şubeler Platformu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki göstererek, tüm kamu emekçilerini iktidarın emek sömürüsüne dayalı politikalarına karşı mücadeleye çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranlarına tepki gösterdi. TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen eylemde "Enflasyon farkı zam değildir, ek zam istiyoruz" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve temel tüketim maddelerinde peşi sıra yapılan zamların kamu emekçileri ve emeklilerin hayatını günden güne zorlaştırdığını belirtti. TÜİK ve ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranları arasındaki farka dikkat çeken Mol, "Görüyoruz ki, TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerinin kamu emekçileri, işçiler, emekliler başta olmak üzere halk nezdinde hiçbir karşılığı kalmamıştır. Çünkü TÜİK çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirilmiştir" dedi.

TÜİK'in dayattığı yalanların üzerine memur ve emekliler için ücret zammının sadece yüzde 41 olarak açıklanmasına tepki gösteren Mol, yapılan zammın TÜİK oranlarına göre dahi yetersiz olduğunu vurguladı. Toplu iş sözleşmelerine aykırı davranıldığını kaydeden Mol, kamu emekçilerinin 2022 Haziran ayında ücretlerinde yüzde 68 enflasyon kaybı yaşadığını dile getirdi.

Enflasyon farkının zam değil, geçmiş aylarda yaşadıkları ücret kaybının telafisi olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Mol, kamu emekçileri olarak 2022 Ocak ayındaki alım gücüne dahi ulaşamadıklarını söyledi.

"Ülkenin, emekçilerin, halkın gerçeklerinden bihaber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bilimsel yöntemlerle hesaplanan açlık sınırının 6.319 tl olduğunu kabul etmiyor, 3 bin 600-4 bin arası olduğu iddiasında bulunabiliyor" ifadelerini kullanan Mol, AKP-MHP iktidarının her geçen gün halkı daha fazla sefalete mahkum ettiğini dile getirdi.

Tüm kamu emekçilerini hakları için birlikte mücadele etmeye çağıran Mol, şöyle devam etti: "Bizi yok sayan siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz! Bu ülkeyi üreten, vareden biziz sabahın sahibi de biziz diyoruz. Biz insanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli bir gelecek istiyoruz ve ellerimizle kuracağız diyoruz."

Eylem sloganlarla son buldu.