27 Nisan 2024 Cumartesi

TTB'den sel raporu: Uzun süreli psikolojik destek ve rehabilitasyon gerekli

Türk Tabipleri Birliği, Bozkurt, Çatalzeytin, Ayancık, Şenpazar, Azdavay ilçelerinde yaşanan sel felaketlerine dair değerlendirme raporu yayımladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bozkurt, Çatalzeytin, Ayancık, Şenpazar, Azdavay ilçelerinde yaşanan sel felaketlerine ilişkin değerlendirme raporu yayımladı. Raporda "Uzun süreli psikolojik destek ve rehabilitasyon planlamasının gerekli olduğu açıktır" ifadelerine yer verildi.

Değerlendirme raporu, 17-19 Ağustos 2021 tarihleri arasında sel alanına giden TTB heyeti tarafından hazırlandı. TTB Merkez Konseyi, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu, Kastamonu-Çankırı Tabip Odası ve Sinop Tabip Odasından oluşan heyet ile sel felaketinden etkilenen bölgeler ziyaret etmişti. Heyet, Kastamonu'nun Bozkurt, Şenpazar, Azdavay ve Çatalzeytin; Sinop'un Ayancık ilçelerinde incelemelerde bulunmuştu.

Rapıor, sel felaketinden etkilenen bölgelerde hastane yöneticileri ve hekim/sağlık çalışanlarıyla, toplum sağlığı merkezi ve aile sağlığı merkezi hekim/sağlık çalışanlarıyla, belediyelerle, yerel yöneticilerle, sivil toplum örgütleriyle ve sendikalarla görüşmeler yapılarak oluşturuldu.

Felaketten etkilenen her bir ilçeye ait bilgiler bulunduğu raporun Bozkurt bölümünde felaketin psikolojik etkilerine dair şu ifadelere yer verildi:

"Yaşanan olayın yarattığı travmanın izleri, bölge halkının yaşadığı psikolojik travmanın büyüklüğüne işaret etmektedir ve yerel yöneticilerin de bu travmadan muaf olmadıkları unutulmamalıdır. Uzun süreli psikolojik destek ve rehabilitasyon planlamasının gerekli olduğu açıktır."