26 Nisan 2024 Cuma

TTB'den 'Fincancı'ya özgürlük' çağrısı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılması talebiyle yapılan eylemde, "Hekimlerin mücadelesi devam edecek" vurgusu yapıldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın kimyasal silah kullanımının araştırılmasını istediği için tutuklanmasına tepki gösterildi. TTB önünde yapılan eylemde, Fincancı'nın serbest bırakılması istendi.

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI
"Şebnem Korur Fincancı'ya özgürlük. TTB susmadı, susmayacak" pankartının açıldığı eylemde söz alan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı, iktidarın niyetinin Fincancı'yı tutuklayarak TTB ve meslek örgütlerini hedefe koyan bir algı operasyonu yürütmek olduğunu söyledi. TTB'nin tarihi boyunca hiçbir zaman doğruyu söylemekten, hakikatin peşinde yürümekten, emeğinin, mesleğinin, geleceğinin ve toplum sağlığının mücadelesini vermekten korkmadığını vurgulayan Karahancı, bundan sonra da bu mücadeleden asla geri adım atmayacaklarını belirtti. Karahancı, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın 23 Aralık 2022 günü İstanbul'da görülecek davasına katılım çağrısında bulundu.

Açıklamayı okuyan TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Merkez Konseyi başkanları Şebnem Korur Fincancı'nın hedef gösterilerek tutuklanmasının ardından iktidarın asıl amacının belirginleştiğini söyledi. Sürecin TTB'nin özerkliği ve hekimlerin mesleki bağımsızlığına yönelik topyekun bir saldırıya dönüştürülmek istendiğine işaret eden Ökten, "Toplumun her alanında eleştiren, sorgulayan aykırı ses istemediklerini; tüm meslek örgütlerini hedefe aldıkları bir yasa çalışması içinde olduklarını söyleyerek bir kez daha ortaya koymuşlardır" dedi.

Ökten, "TTB ve tabip odalarının son dönem COVID-19 salgınında olduğu gibi bilimsel bilgiyi her daim, şeffaf bir şekilde toplumla paylaşması; hekimlerin yaşadığı şiddete ve mobbinge karşı sesini yükseltmesi; hekimlerin emeğini ve sözünü meydanlara taşıyarak insanca yaşama ve çalışma koşullarını savunması ve sağlıkta yaratılan çöküşü gün yüzüne çıkarması belli ki iktidarı rahatsız etmiştir. Ancak bilinmelidir ki TTB hangi iktidarlar olursa olsun halkın sağlığı için doğruyu söylemekten asla vazgeçmemiştir. Binlerce yıllık hekimlik değerlerimize dayanan hekimlik andımızda topluma söz verdiğimiz gibi; 'Tehdit ediliyor olsak bile, tıbbi bilgimizi, insan haklarını ve bireysel özgürlükleri çiğnemek için kullanmayacağız.' TTB'yi denetim altına almak, öncekiler gibi mevcut iktidar çevrelerinin de siyasi ajandasının üst sıralarında yer alıyor olabilir ama dün gibi yarın da toplum ve hekimler sağlığına, geleceğine sahip çıkacaktır" diye konuştu.

'TTB SUSARSA SAĞLIK DA SUSAR'
Fincancı'nın tutuklanması ve TTB'ye yönelik müdahalenin topluma gözdağı amacı taşıdığına dikkat çeken Ökten, TTB'yi susturarak iktidarın halk sağlığına zararlı politikaları itiraz olmadan yaşama geçirmeyi amaçladığını söyledi, "TTB susarsa sağlık da susar" diye ekledi.

TTB ve hekimlerin pandemide mücadele ederken gerçekleri ve toplum sağlığını savunduğu için baskı ve yıldırma çabalarıyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Ökten, her türlü zorbalığa rağmen toplum sağlığını ön planda tuttuklarını, paylaştıkları tüm veriler ve önerilerde haklı çıktıklarını belirtti. "Bilinmelidir ki TTB olmadan sağlık, TTB olmadan nitelikli sağlık hizmeti, TTB olmadan sağlık hakkı mücadelesi, TTB olmadan hekim emeği mücadelesi olmaz" uyarısında bulunan Ökten, "Meslek örgütümüzün tarihinden aldığımız güçle dün olduğu gibi bugün de hem meslek örgütümüzün hem de Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın yanında olacağız. Biliyor ve yürekten inanıyoruz ki tüm bu demokrasi düşmanı müdahale çabalarını yine hekimlerle ve toplumla birlikte bertaraf edecek; sağlıklı bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

'İKTİDAR BİZE GERİ ADIM ATTIRAMAYACAK'
AKP-MHP'yi kastederek halkın sağlığı, hekimlerin hakları için kılını kıpırdatmayanların TTB yasasına ilişkin söz söyleme hakkı olmadığını vurgulayan Ökten, "Biz topluma ve hekimlere onların sağlığını ve emeğini korumak için söz verdik ve dün olduğu gibi bugün de hiçbir iktidar bize geri adım attıramayacak. Türk Tabipleri Birliği, kimlerin iktidarda olduğuna bakmadan, tarihinin her döneminde olduğu gibi bugün de hekimler için hekimlerle birlikte mücadelesine devam edecektir" diye konuştu.