29 Mart 2024 Cuma

TTB ve SES'ten ortak açıklama: Dr. Şeyhmus Gökalp serbest bırakılsın

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Emek-meslek örgütleri olarak meslek etik ilkelerini ve hekimlik değerlerini ödünsüz savunan mücadele arkadaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp'in haksız hukuksuz bu tutukluluğuna bir an önce son verilerek serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), TTB'nin Yüksek Onur Kurulu üyesi ve önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in tutuklanmasına ilişkin çevrimiçi basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, TTB II. Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Ökten, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, TTB Merkez Konseyi üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdoğdu ve Dr. Halis Yerlikaya ile TTB Yüksek Onur Kurulu üyeleri Prof. Dr. Taner Gören ve Dr. Yıldıray Orhon katıldı.

'İKTİDAR PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRİP BASKIYI DERİNLEŞTİRDİ'
TTB ve SES adına ortak açıklamayı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı okudu. Fincancı, "Pandemi sürecinde iktidarın asıl görevinin halkın sağlığı ile ilgilenmek olması gerekirken pandemiyi fırsata çevirip baskıyı derinleştirmektedir" dedi. Fincancı, "Batman'da koruyucu ekipman istedikleri için il dışına sürgün edilen sosyal hizmet emekçileri, pandemi ile ilgili yaptıkları açıklamalar ya da etkinliklere katıldıkları için gözaltına alınan, haklarında soruşturma açılan SES ve TTB üyeleri, 3 ay önce boş gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklanan ve ilk duruşmada tahliye edilen eski SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Recep Oruç, yine kısa bir süre önce sendikal faaliyetlerinden dolayı evi basılarak ve yakınları darp edilerek gözaltına alınıp tutuklanan ve geçen hafta ilk duruşmada beraat eden önceki dönem SES Hakkari Şube Eşbaşkanı, haksız hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve direndiği için tutuklanan SES üyesi Mahmut Konuk pandemi dönemindeki bu baskıcı uygulamaların sadece birkaç örneğinden biridir" diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin bulaş riskinin olduğu koşullarda gözaltında tutulmaları ve tutuksuz yargılama esas olmasına rağmen ardından beşinin tutuklanmasının hukuk ve insan hakları açısından kabul edilemez olduğunu söyleyen Fincancı, Dr. Şeyhmus Gökalp'in yalancı tanığın ifadeleriyle tutuklandığını kaydetti.

Fincancı, "TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, tüm mesleki yaşantısında mesleki etik değerlerine sıkı sıkıya bağlı kalmış ve TTB 72. Büyük Kongresi'nde Yüksek Onur Kurulu üyesi seçilmiştir. TTB Yüksek Onur Kurulu; üyeleri, herhangi bir disiplin cezası almamış ve en az 15 yıllık kıdemi olan hekimlerden oluşan; mesleki saygınlığı, mesleğe duyulan güveni, hasta ve hekim haklarını, mesleki deontolojiyi ve etik değerleri koruma yükümlülüğünü, tabip odalarınca belirli ulusal yasal düzenlemeler ve yaygın kabul gören evrensel etik metinler çerçevesinde yürütülen disiplin soruşturma ve kovuşturma süreçlerine itirazları yine bu metinler çerçevesinde inceleyerek yerine getiren, mesleki denetimin en yüksek karar organıdır" dedi.

'GÖKALP ONURLU BİR HEKİMLİK GEÇMİŞİNE SAHİP'
Dr. Şeyhmus Gökalp'in onurlu bir hekimlik geçmişine sahip olduğunu vurgulan Fincancı, "Ülkemizde hüküm süren antidemokratik, haksız-hukuksuz uygulamaların bir örneği olarak TTB'nin en saygın kurullarından birinde görev alan Dr. Şeyhmus Gökalp'ın tutuklanması, meslek örgütü özerkliğine müdahale ve Covid-19 pandemisinde gerçekleri dile getirdiği için hedef alınan TTB'ye ve son dönemde tüm meslek örgütlerine ardı ardına yapılan saldırıların devamı niteliğindedir. Bu tür tutuklama, tehdit ve suçlamalar ile meslek örgütlerini iktidarlarının 'arka bahçesi' yapma çabalarına boyun eğmeyerek geçmişte olduğu gibi bugün de geri adım atmadan, halkın sağlık hakkını savunmaya ve gerçekleri dile getirmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Emek-meslek örgütleri olarak meslek etik ilkelerini ve hekimlik değerlerini ödünsüz savunan mücadele arkadaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp'in haksız hukuksuz bu tutukluluğuna bir an önce son verilerek serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Dr. Şeyhmus Gökalp'in tutuklanmasındaki hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi ve bu kara lekenin silinmesi talebini dillendiren Prof. Dr. Taner Gören, 28 Kasım'da Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya gönderdikleri yüz yüze görüşme başvurusuna bir an önce olumlu yanıt verilmesini umduklarını belirtti.