19 Mayıs 2024 Pazar

TTB uyardı: Toplumun yaşam ve sağlık hakkını tehlikeye atıyorsunuz

Ne pahasına olursa olsun mesleklerini insan hakları ve sağlık bir çevre için iyi hekimlik ilkelerine uygun olarak yerine getireceklerini kaydeden Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Resmi Gazete'de henüz yayınlanmayan Madde 50 için mücadele çağrısı yaptı.

Oy birliği ile geri çekilen 15 termik santralin düzenlenmesinin iki yıl daha uzatılmasına tepki gösteren Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Meclis'te kabul edilen yasa ile kömürlü termik santrallerin zehir saçmaya devam edeceği konusunda uyardı.

Mesleklerini ne pahasına olursa olsun iyi hekimlik ilkelerini gözeterek uygulayacaklarının altını çizen TTB, "Hatta tehdit ediliyor olsak bile, tıbbi bilgimizi insan haklarını, temiz havayı, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını özetle yaşamı savunmamız gerektiğini, halkımıza da onların sağlık ve yaşam hakkı için mücadeleyi biran için bile bırakmayacağımızı anımsatıyoruz" dedi.

Açıklamada, "Günümüzde iklim krizi olarak adlandırılan küresel ısınmanın en önemli nedenleri arasında fosil yakıt kullanımı ve havayı kirleten kömürlü termik santraller gelmektedir. Bilim kirli havanın sağlık üzerine etkilerini çok net ortaya koymuştur. Dünyada her yıl toplam 8 milyon insan hava kirliliği nedeniyle erken ölmektedir. Hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları ile ilişkili en önemli gelişme ise Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı yapılardan birisi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın (IARC), 17 Ekim 2013'de kamuoyu ile paylaştığı bilimsel bilgidir. DSÖ IARC'ın açıkladığı raporunda dış ortam hava kirliliğinin, akciğer kanserine neden olduğunun ve mesane kanserine yakalanma riskini arttırdığının bilimsel kanıtlarla kesin olarak ortaya konduğunu; bu nedenle hava kirliliğinin, insanda kanser yapıcı etkenler (Grup I) listesine alındığını duyurmuştur. Güncel bilimsel çalışmalar, kirli hava solumanın, solunum ve dolaşım sistemi başta olmak üzere tüm sistemleri etkilediğini vurgulamakta, yol açtığı çok sayıda sağlık sorunu nedeniyle hastalık yükünü arttırdığını ve erken ölümlere yol açtığını bildirmektedir. Kirli hava en çok da bebek ve çocukların sağlığını, büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkilemektedir" ifadeleri yer aldı.

Madde 50'nin henüz Resmi Gazete'de yayınlanmadığına dikkat çekilen açıklamada, halkın sağlığına zarar verecek bir uygulamadan kaçınmak için hala zaman olduğu kaydedildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Bizler yemin etmiş bir mesleğin üyeleri ve bu üyelerin temsilcisi bir meslek örgütü olarak bilimsel kanıtlar ışığında yaşamı yani temiz havayı savunuruz, savunmalıyız. Yeminiyle ters düşen, hekimlik meslek etiği kurallarına uymayan, iyi hekimlik uygulamalarından uzaklaşarak her ortamda sağlığı, sağlık hakkını savunması gerekirken Meclis'te bu maddeye onay veren hekim milletvekillerinin onur kurullarında değerlendirilmeleri konusunda tabip odalarını göreve çağırıyoruz. Ve tüm hekimlere bir kez daha andımızı mesleğimizi vicdanımızla, onurumuzla ve iyi hekimlik ilkelerini gözeterek uygulayacağımıza, hatta tehdit ediliyor olsak bile, tıbbi bilgimizi insan haklarını ve yaşamı savunmamız gerektiğini anımsatıyoruz."