26 Nisan 2024 Cuma

TTB 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' davasına çağrı yaptı

TTB Merkez Konseyi, "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" başlıklı açıklama nedeniyle açılan davanın 27 Aralık 2018 tarihinde görülecek duruşmasına çağrı yaptı.
Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 2016-2018 dönemi Merkez Konseyi üyeleri hakkında "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" başlıklı açıklama dolayısıyla açılan davanın ilk duruşması 27 Aralık 2018 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek. TTB Merkez Konseyi konuya ilişkin TTB'de basın toplantısı düzenledi.
 
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Selma Güngör ve Prof. Dr. Gülriz Erişgen ile Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç'un katıldığı basın toplantısında, açıklamayı TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu.
 
"Savaş bir halk sağlığı sorunudur" basın açıklamasının evrensel olarak hekimlerin savaşlara karşı duruşunu ifade ettiğini ve tüm çatışmalı ortamların halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden kapsamı nedeniyle evrensel hekim tutumunu içerdiğini belirten Adıyaman, "Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği'nin açıklaması başta Dünya Tabipler Birliği olmak üzere tüm tabip birlikleri ve uluslararası akademik çevreler tarafından büyük destek görmüştür" dedi.
 
Savaşların ve çatışmalı ortamların insanlık ve toplum sağlığı açısından yarattığı yıkıcı sonuçların ortada olduğunu kaydeden Adıyaman, "Savaşlar sadece savaşan tarafların değil, öncelikle bebeklerin, gebelerin, kadınların ve yaşlıların olmak üzere bütün toplumun sağlıklı yaşam hakkının elinden alınması demektir. Aynı zamanda tedavi gereksinimi olan kişilerin tedavi olanaklarının ortadan kaldırılması, çevresel sorunların baş göstermesi, açlık, yoksulluk ve ölüm anlamına gelmektedir. Tüm bu nedenlerle hekimlerin savaşlara karşı çıkması 'yaşatma sorumluluklarını'nın doğal ve kaçınamayacakları sonucudur" diye belirtti.
 
TTB'nin tüm politik baskılara karşın topluma karşı sorumluluklarından vazgeçmemiş ve uluslararası hekimlik değerlerinin gereğini yerine getirdiğini söyleyen Adıyaman, "Bulunduğumuz coğrafya yüzyıllardır savaşlara, yoğun çatışmalara, büyük kıyımlara, göçlere ve katliamlara sahne olmuştur. Bütün bu süreçlerin en yakın ve canlı tanıklıklarını yapan hekimler için savaşa karşı barışı ve çatışmasızlığı savunmak göz ardı edemeyecekleri bir sorumluluk, sadece kendi halkına değil bütün dünya halklarına karşı borçlu oldukları bir yükümlülüktür. Öte yandan Anayasa'nın başlangıç bölümü, Birleşmiş Milletler ve Dünya Tabipler Birliği'nin savaşa karşı tutum belgeleri Türk Tabipleri Birliği ve tüm hekim örgütlenmelerini savaş karşıtı mücadele yürütmekle sorumlu kılmıştır" dedi.
 
Adıyaman, "Bütün bu nedenlerle, Türk Tabipleri Birliği'nin 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' açıklaması ve tespiti görev ve sorumluluklarından ayrı değerlendirilemez ve yargılanamaz. Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu buradan bir kez daha ifade ediyoruz" diye konuştu.
 
Adıyaman, tüm hekimleri, demokratik kitle örgütlerini, sendikaları ve barışın yanında yer alan hlakın 27 Aralık 2018 Perşembe günü saat 09.00'da Ankara Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.