26 Nisan 2024 Cuma

TTB: Sağlık çalışanlarının işten çıkarılması engellenmeli

Türk Tabipleri Birliği, salgın koşullarında sağlık çalışanlarının işten çıkarılmasına tepki göstererek, bunun yasak olduğunu hatırlattı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, sağlık alanında yaşanan işten çıkarmalara dair açıklama yaptı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birçok çalışma alanında faaliyetlerin durduğunu, pek çok sağlık kuruluşunun da çalışmalarını sınırlandırdığını hatırlatan TTB, özel hastanelere işaret ederek, "Bazı işyerleri genel olarak başvuru sayısının azaldığı ve benzeri gerekçelerle çalışanlarını işten çıkartmaktadır" dedi.

TTB, Sağlık Bakanlığı'nın 27 Haziran 2020 tarihine kadar kamu ve özel sağlık kurumlarında sağlık çalışanlarının istifa ederek ya da işten çıkarılmaları suretiyle görevlerinden ayrılmalarını yasakladığını hatırlattı.

"Bütün bunlara karşın, sağlık çalışanlarının iş akdinin feshedildiğine ilişkin şikâyetler mevcuttur" diyen TTB, iş sözleşmesi feshedilen sağlık çalışanlarının İl Sağlık Müdürlüğü'ne ya da işe iade talebiyle bir ay içinde arabulucuya başvuru yapabileceğini belirtti. Yargı işlemlerinin de durdurulduğunu hatırlatarak, ancak arabulucunun gerektiğinde telekonferans yöntemiyle süreci yürütebileceğini ifade eden TTB, arabulucudan sonuç alınamadığı durumda iş mahkemesine başvuru yapılabileceğini belirtti.

TTB, çalışanın işten çıkartılmamasının sağlanmasının devletin temel sorumluluğu olduğunun altını çizdi.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI HASTA OLDUKLARI HALDE ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR'
Öte yandan, sağlık kuruluşlarında yaşanan sorunlar da dikkat çeken TTB, koruyucu ekipman eksikliklerinin devam ettiğini, sağlık çalışanlarına gerekli eğitimlerin verilmediğini, iş organizasyonunda yapılacak değişiklikler hakkında yeterince bilgilendirme yapılmadığını, sağlık çalışanlarının hasta oldukları halde çalışmaya zorlandığını ve çalışanların baskıcı ortamdan dolayı idarecilere taleplerini iletemediğini, 24 saatlik nöbet çizelgeleri hazırlandığını belirtti. 

Covid-19 için ayrı bir triaj mekânı sağlanmayan kuruluşlar bulunduğuna dikkat çeken TTB, "Bu sorunların hemen hepsi, çalışanların sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkıyla ve hastaların iyi sağlık hizmeti alma hakkı ile doğrudan ilgilidir" dedi.

Tüm bu sorunların çözülmesini isteyerek, hekimlere, devlete ve işverenlere düşen yükümlülükler hakkında bilgi veren TTB, "Kurum/kuruluşta çalışan iş gücünü oluşturan personelin %20'sinin hastalanabileceği ve buna ek olarak bir kısmının da hasta bir yakınına (çocuğu, eşi vb.) bakması gerebileceğinden dolayı işe devamsızlık yapacağı gözetilerek, yeterli personel sayısının belirlenmesi, ve planlama yapılması, rutin işlemler için ek/yedek personel belirlenmesi, ihtiyaç duyulan malzeme ve hizmet temini için mali kaynak tespit edilmesi öngörülmüştür" dedi.

'KATILIMCI DEMOKRATİK İŞLEYİŞ OLUŞTURULMALI'
24 saat kesintisiz çalışmanın risklerine de dikkat çekerek, sürelerinin azaltılması gerektiğinin altını çizen TTB, şunları belirtti:
"Planlamalarla, kendi sağlık ve yaşam haklarını, diğer insanların yaşamını korumak için riske atmaktan çekinmeyen sağlık çalışanlarının; Eğitimli oldukları alanlarda görevlendirilmesi, Çalışma sürelerinin dinlenme haklarını, kendilerinin, hastalarının ve ailelerinin sağlıklarını gözetecek bir biçimde düzenlenmesi, Koruyucu kişisel donanımlarının eksiksiz ve sürekli olarak işverenler tarafından ücretsiz olarak sağlanması, Fiziki ve ruh sağlıklarının korunması, sağlık hizmetini vermeye devam etmelerinin güvence altına alınabilmesi için ihtiyaç duydukları izin vb. haklarının kullandırılması, Sağlık çalışanlarının düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının, bilgiye ulaşma ve paylaşma haklarının kullanımının korunması, Öneri ve eleştirilerinin dikkate alınacağı katılımcı demokratik işyeri işleyişinin oluşturulması Pandemi ile mücadelenin en önemli unsurlarıdır."