28 Mart 2024 Perşembe

TTB: Giresun'da yaşanan ölümün sorumlusu kelepçe takan ve biber gazı sıkan polislerdir

Giresun'da 82 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama yapan TTB, yaşanan olayda hekimlerin değil ters kelepçe takan ve biber gazı kullanan polislerin sorumlu olduğunu belirtti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Giresun'da polisin 82 yaşında bir kişiye ters kelepçe takıp ve biber gazı kullanması sonucu hayatını kaybetmesi olayına ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "27 Temmuz 2018 Cuma günü Giresun'da 82 yaşında bir vatandaşımızın, hastanın kendisi olmaksızın hasta üzerine reçete yazdırmak talebinde ısrarcı olması sırasında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmak istenirken hayatını kaybetmiş olduğunu basın yoluyla öğrenmiş bulunuyoruz. Ailesine başsağlığı diliyor bu acı kaybın tüm sağlık camiasında üzüntü yaratığını kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" denildi.
 
Hasta olmaksızın hekimlerin herhangi bir işlem yapması da hasta yakınlarının sağlık çalışanlarını buna zorlamasının kanunlara göre suç olduğunu hatırlatılan açıklamada, "Çünkü hekim kendisine başvuran kişinin kimliğini teyit etmekle sorumlu tutulmuştur. Türk Ceza Kanunu'nda, hasta olmadan reçete düzenlenmesi, rapor verilmesi ve benzeri sağlık uygulamalarında bulunulması halinde suçlu olunacağı hükmü yer almaktadır" diye kaydedildi.
 
YAŞANANLARDAN POLİS SORUMLU
 
Giresun'da bir aile sağlığı merkezinde çalışan doktorun, hasta yakını ile mevzuatı paylaşmasına rağmen olayın sağlık hizmet sunumunu etkiler hale gelmesi nedeniyle konu hakkında "Beyaz Kod" bildirimi yapmak zorunda kaldığını ve daha sonra hasta muayenesine devam ettiğini ifade edilen açıklamada, "Beyaz kod bildiriminin ardından güvenlik güçleri sağlık merkezine gelmiş ve medyada da yer alan görüntülerden anlaşılacağı gibi olay hekimle hasta diyalogu sırasında değil, ters kelepçe ve biber gazının da kullanıldığı, şahsın polis tarafından gözaltına alınması sürecinde yaşanmıştır. Türk Tabipleri Birliği olarak sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmasına karşı olduğumuz gibi, polisin güvenliği sağlama adı altında ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve işkence olarak kabul edilen ters kelepçe ve biber gazı uygulamasına da karşı olduğumuzu belirtmek isteriz" diye belirtildi.
 
Hasta olmaksızın üçüncü şahıslar tarafından kanunsuz/usulsüz isteklerde bulunan kişilerce ısrarlı bir şekilde işlem yapılması taleplerinde bulunulması sağlık çalışanları ile kişiler arasında ciddi çatışmalara neden olduğu vurgulanan açıklamada, sağlıkta şiddet vakalarının büyük kısmını bu haksız taleplerin oluşturduğunun altını çizdi.
 
BEYAZ KOD UYGULAMASI
 
"Beyaz Kod" uygulamasına ilişkin bilgi de verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kanunsuz, haksız ve sonunda çatışma ve şiddete dönüşmeye neden olacak ısrarcı davranışların bildirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından Beyaz Kod isimli bir uygulama mevcuttur. Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulaması ile her gün giderek artan sağlıkta şiddet vakalarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına, şiddet olayları ve şiddete dönüşme riski bulunan durumlarda 113 numaralı telefonun aranarak beyaz kod işleminin başlatılması tebliğ edilmiştir. Bu da göstermektedir ki meslektaşımız bu konuda doğru bir yaklaşımla gerekli olan prosedürü başlatmıştır."
 
SAĞLIK SİSTEMİNDEN KAYNAKLI SORUNLAR
 
Sağlık sisteminden kaynaklı sorunların sorumlusu olarak sağlık çalışanlarının görülmesi/gösterilmesi son derece tehlikeli, yanlış ve haksız bir yaklaşım olduğunu belirten TTB, "Sosyal medyada yapılan yorum ve paylaşımların sorumluluk duygusuyla ve medyada yer alan haberlerin araştırmacı gazetecilik ilkeleri çerçevesinde, yukarıda özetlenen mevzuatın da dikkate alınarak yapılması gerektiğini vurgulamak isteriz" dedi.