28 Mart 2024 Perşembe

TTB: Ek ödemeler adaletli yapılsın

Sağlık Bakanlığı'nın, Covid-19 salgını ile mücadelede görevli personelle ilgili; din görevlilerini yüzde 100 ek ödeme öngörürken sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde düşüşe neden olan düzenlemesine TTB tepki gösterdi. Ek ödemelerin sağlık çalışanları arasında adaletsizlik yarattığı değerlendirmesi yapan TTB, sağlık çalışanlarının farklı oranlarda uğradığı gelir kaybına dikkat çekti.

Covid-19 pandemisi kapsamında hizmet sunan sağlık personeline Döner Sermaye Yasası kapsamında yapılan ek ödemelerin tavan orandan yatması kararı 3 ay daha uzatıldı. Uzatma kararının alındığı "Sağlık Tesislerinde Ek Ödeme Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar" başlığı ile yayımlanan genelgeilk olarak doktorlara yüzde 16, din görevlilerine yüzde yüz ek ödeme öngörmesi ile tepki çekmişti. Düzenleme sendikalar ve meslek örgütleri tarafından kamu hastaneleri dışında çalışan hekimlerin Covid-19 hastalarına bakmaları ya da dolaylı olarak bu hastalık riski altında çalışmalarına rağmen ek ödemeden faydalanmadıkları gerekçesiyle haksızlık olarak değerlendirilmişti.

Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) yapılan açıklamada, düzenleme şöyle yorumlandı:
"Devlet ve üniversite hastanelerinin yabancı ilaç firmalarına olan 2.43 milyar dolarlık borcu nedeniyle. Uluslararası ilaç ve görüntüleme firmalarının hükümete borçlarını "öde yoksa ilaç ve tıbbi cihaz satışını durdururuz" resti sonucu hükümetin kaynak arayışını sağlık emekçilerinin haklarında gaspa yöneltmiştir."

"Daha önceden de belirttiğimiz gibi ek ödemelerle ilgili yapılması gereken, tüm sağlık çalışanlarına hak ettikleri ücretin verilmesi ve yapılan tüm ödemelerin emekliliğe yansımasıdır. Covid-19 ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişe yönelik yapılmış olan haksızlıkların telafisi açısından planlama yapılarak ek bütçe oluşturulması, ortaya çıkan ve sonrasında oluşabilecek adaletsizlikleri kısmen giderecektir. Hekim ve tüm sağlık çalışanlarının hak ettiği maddi desteğin, ücretlerin düzenli ve adil ödenmesi esas talebimizdir."