28 Nisan 2024 Pazar

TTB Başkanı Adıyaman: Koronavirüs kamusal yaklaşımla önlenebilir

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, pandeminin de sağlıkta şiddetin de ortadan kaldırılmasının, sağlıkta kamusal yaklaşımın hakim kılınmasından geçtiğini vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı.

Koronavirüsün Türkiye'nin de aralarında olduğu bir çok ülkede ölümlere neden olduğunu hatırlatan Adıyaman, "Ülkelerin sağlık sistemlerinin deyim yerindeyse 'sınandığı' bir dönem olacak bu. Halk sağlığına bakışın neticelerinin ortaya çıkacağı bir dönem. Tüm dünyanın sağlık hakkına ve sağlık hizmetlerine yaklaşım yönünden dersler çıkaracağı bir dönem. Bu dönemde sağlık çalışanlarına -benzer tüm zamanlarda olduğu gibi- son derece önemli görevler düşüyor, düşecek" dedi.

Adıyaman, 15 Mart'ta yapacakları "Beyaz mitingi" koronavirüsün yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne odaklanabilmek için iptal ettiklerini hatırlattı ve mitingde açıklamayı planladıkları talepleri sıraladı:

"-Türk Tabipleri Birliği'nin hazırladığı, sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların cezalarının artırılmasını öngören 'Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı' bir an önce yasalaştırılmalıdır.

-İşyerinde yaşanan şiddet iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

-Poliklinik muayene randevuları sağlık çalışanlarının hastalarıyla sağlıklı iletişim kurabileceği, yeterince ilgilenebileceği ve nitelikli hizmet verebileceği şekilde düzenlenmelidir.

-Acil servisler hızla sadece acil hastalara hizmet verecek şekilde düzenlenmelidir.

-Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulamasına geçilmelidir."

'TOPLUMUN SAĞLIK HAKKI KORUNSUN'
Görev başında olduklarını ifade eden Adıyaman, "Emeğimizi değersizleştiren, ücretlerimizi ezdiren, çalışma koşullarımızı her geçen gün zorlaştıran yönetim anlayışı değişinceye, sağlıktaki ölümcül şiddeti ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılıncaya, önerdiğimiz önlemler alınıncaya kadar taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Sağlıkta şiddetin önlenmesini ve toplumun sağlık hakkının korunmasını isteyen Adıyaman, şunları söyledi: "Pandeminin de sağlıkta şiddetin de ortadan kaldırılmasının yolu sağlıkta kamusal bir yaklaşımın hâkim kılınmasından geçmektedir. Türk Tabipleri Birliği'nin aklı ve yüreği hekimlerledir. Örgütsel deneyimimizin, bilimsel bilgi birikimimizin ve dayanışmamızın, bütün sorunların çözümünde en büyük gücümüz olduğunu biliyor, tüm meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının 14 Mart'ını kutluyorum."