19 Nisan 2024 Cuma

TTB Bakanlığı uyardı: Hekimlerin önceliği para değil, koruyucu ekipmanlar

TTB, çok sayıda doktorda koronavirüs görüldüğünü, bazılarının yoğun bakımda tedavi gördüğünü açıkladı ve "Yetkililerden en ivedi talebimiz kişisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesidir"dedi. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, hekimlerin pandemideki öncelikli gereksiniminin salgın dönemiyle sınırlı performans düzenlemesi değil, enfeksiyondan korunacakları yeterli ve gerekli kişisel ekipmanın sağlanması, altyapı ve koordinasyonla ilgili eksikliklerin giderilmesi olduğunu açıkladı. 

Yapılan açıklamada, sadece kamuda çalışan değil tüm hekimlerin gözetilmesi gerektiği ifade edildi. 

TTB'nin yaptığı açıklama şöyle:

"Yıllardır savunduğumuz temel maaş üzerinden olmasa da, performans ödemelerinin üç ay boyunca tavandan ödenmesi kararı en azından kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin COVID-19 ile boğuşurken geçim dertlerini hafifletecektir. Bununla birlikte salgınla mücadele sadece devlet hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde yürütülmüyor. Bu mücadeleye bütün sağlık kuruluşları katılmaktadır; verilen emek, alınan risk, gösterilen özveri hepsi için geçerlidir."

"Hekimlerin temel önceliği ve gündemi kendilerinin ve yakınlarının yaşamlarını çok yakından tehdit eden bu tehlikedir. Yetkililerden en ivedi talebimiz kişisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesi, ülkemizin bütün ama bütün sağlık kurumlarında koordinasyonda ve alt yapıda herhangi bir eksiklik ya da aksaklık yaşanmamasıdır."

'UYARILARA RAĞMEN ZAMAN KAYBEDİLDİ'
Koronavirüs ile mücadele geç kalındığının altını çizen TTB, şunlara dikkat çekti:

"Pandeminin Çin’de başladığı Aralık ayından ülkemizde saptandığı tarihe kadar geçen 2 aydan uzun sürede Türk Tabipleri Birliği pandemiye karşı hazırlıklar konusunda yetkilileri defalarca uyarmıştır. Ne var ki bu süre yetkililer tarafından iyi değerlendirilememiş, hekimler ve sağlık çalışanları yeterli koruyucu kişisel ekipman sağlanmadan öldürücü salgınla mücadeleye başlatılmıştır.

"Birliğimizin sağlık çalışanlarına yönelik anketinde 23 Mart itibarıyla 1820 sağlık çalışanının yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı maske, yüzde 71’i tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 74’ü siperlik gözlük ya da koruyucu gözlük, yüzde 78’i N95 maske bulmakta sorun yaşadıklarını belirtti."

'ÇOK SAYIDA DOKTOR ENFEKTE OLDU, BAZILARI YOĞUN BAKIMDA'
"Dünya örnekleri göstermektedir ki hekimler ve sağlık çalışanlarının önemli bir kısmı salgınla mücadele sırasında enfekte olmakta ve bir kısmı maalesef hayatlarını kaybetmektedir. Ülkemizde de çok sayıda meslektaşımız ve sağlık çalışanı enfekte olmuştur ve bazıları yoğun bakım ünitelerinde ölümle pençeleşmektedir.

"Hekimlerin temel önceliği ve gündemi kendilerinin ve yakınlarının yaşamlarını çok yakından tehdit eden bu tehlikedir. Yetkililerden en ivedi talebimiz kişisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesi, ülkemizin bütün ama bütün sağlık kurumlarında koordinasyonda ve alt yapıda herhangi bir eksiklik ya da aksaklık yaşanmamasıdır.

"Ülkeyi yönetenlerin hekimler ve sağlık çalışanları başta olmak üzere salgının özel olarak mağdur ettiği bütün yurttaşları gözeten bir sosyal devlet anlayışını benimsemesinin tarihsel bir zorunluluk olduğunu hatırlatırız."