28 Mart 2024 Perşembe

Trans kadınların katledilmesine ilişkin dava görüldü

İzmir'de trans kadınlara organize katliam saldırısı gerçekleştirenlerin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında failin yalanı tanık beyanıyla ortaya çıkarken, duruşma ertelendi. 

İzmir Alsancak'ta 20 Aralık 2021 tarihine Buse ve Çisem isimli trans kadınlara yönelik "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklu yargılanan Serhat Arpa ve "azmettirmek" suçundan yargılanan Yusuf Sürgü'nün yargılandığı davanın üçüncü duruşması İzmir Adliyesi 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yusuf Sürgü duruşmaya Diyarbakır Adliyesinden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Sürgü olayla bir ilgisinin olmadığını öne sürdü. Tanık olarak dinlenen E.S. ise Sürgü'yü teşhis ederek olay anında Sürgü'nün olayın yaşandığı binanın altında bulunduğunu söyleyerek yalanladı.

Kadınların avukatı Sena Yazıbağlı, olay gecesini anlatan tanığın Sürgü'nün apartmanın altında hakaret içerikli ve tehditvari konuşmasını duyduğunu, telefonda işbirlikçisi Serhat Arpa'ya yol tarif ettiğinin altını çizdi. Soruşturma aşamasında telefon incelenmediği için yazışmaların da elde edilemediğini belirten Yazıbağlı, Sürgü'nün, "zaten serbest kalacağım hepinizin sonu böyle olacak" şeklinde konuştuğunu, polisin yer ve yön gösterdiğini dile getirdi.

Nefret suçu işlendiğini kaydeden Yazıbağlı, Sürgü'nün ifadesinde çarşıda olduğunu belirttiği halde bahsettiği yerde işyeri bulunmadığını kaydetti. Yazıbağlı, "Her iki fail de olayın yaşandığı saatlerde kısa ve sık aralıklarla telefon görüşmeleri gerçekleştirmiştir. Bu görüşmeler, katliam girişiminin organize bir saldırı olduğunun göstergesidir" dedi.

Mahkeme heyeti dosyaya sunulan kamera kayıtlarının bilirkişi tarafından incelenmesine, diğer talepler hakkında daha sonra karar verilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca fail Serhat Arpa'nın tutukluluk halinin devamına karar verirken, Yusuf Sürgü hakkındaki tutuklama taleplerini reddederek yurt dışı yasağı verilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 20 Ekim'e ertelendi.