19 Nisan 2024 Cuma

Trans kadınları katletmeye çalışan erkeğin davası görüldü

Alsancak'ta iki trans kadını katletme girişiminde bulunan Serhat Arpa'nın yargılandığı davanın duruşması nefret suçu kapsamında görülmedi, ileri bir tarihe ertelendi.

İzmir Alsancak'ta Aralık 2021'de Buse ve Çisem isimli trans kadınları katletmeye çalışan Serhat Arpa'nın "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması Bayraklı 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada taraf avukatları, 2 trans kadın ve fail hazır bulundu. Duruşmada CHP Gençlik Kolları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu avukatları, İnsan Hakları Gündemi Derneği ve bireysel olarak Avukat Beyzanur Bektaş katılma talebinde bulundu, ancak talepler reddedildi. Duruşma salonunun küçük olduğu gerekçesiyle birçok kişi salona alınmadı.

Duruşma kimlik tespitinin ardından başladı. Duruşmada mahkeme başkanı geçen duruşmada adı geçen Yusuf Süngü isimli erkek hakkında suça iştirak etmiş olması şüphesiyle mahkeme tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunun gerçekleştirildiği ve bir sonraki duruşmada dosyaların birleştirileceğini açıkladı.

Söz verilen fail Serhat Arpa, suçu tasarlayarak işlemediğini, tehditte bulunmadığını iddia etti.

Trans kadınların avukatı Sena Yazıbağlı ise şiddete maruz kalan kadınlardan Çilem'in, Ege Üniversitesi Hastanesi'nden alınan "iki yaşamsal organının ölüme sebebiyet verecek nitelikte yara aldığını gösteren" ameliyat raporunu mahkemeye sundu. Suçun 3-4 kişi tarafından işlendiğini dile getiren Sena, failin içeri girerken başka biri tarafından elinin öpüldüğüne dair bir videoyu celse arasında mahkemeye sunacağını belirtti. Sena, suçun nefret suçları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgularken, ayrıca tanık olarak bir trans kadının dinlenmesini talep etti.

Kadınların avukatlarından Onur An ise failin olay yerini kendi isteğiyle terk etmediğini, diğer kadınların gelmesi sonrası kaçtığını söyledi.

Tanık olarak dinlenen A., saldırının ardından polis olay yerine geldikten sonra faili, polis otosuna bindirilmiş halde gördüğünü belirtirken, kendisini gören failin tüm trans kadınlara yönelik ölüm tehdidi ve nefret söyleminde bulunduğunu, kendisine de "Zaten beni bırakacaklar, gelip yine sizi öldüreceğim" dediğini kaydetti.

Sanık avukatı da mahkemenin demokratik kitle örgütleri tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını savunarak, yeterli delil olmadığını öne sürdü. Sanık avukatı, tutukluluk süresi göz önüne alınarak failin serbest bırakılmasını talep etti.

Mahkeme, failin tutukluluk halinin devamına karar vererek, celse arasında Avukat Sena Yazıbağlı'nın video kayıtlarını getirmesi için süre verilmesine ve gelen delillerin bilirkişi tespitinin yapılmasına, sanık avukatının delillerini mahkemeye sunması için gelecek celseye kadar süre verilmesine hükmetti. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın daha geniş bir salonda yapılması için talepte bulunulacağını belirterek duruşmayı 1 Ağustos'a erteledi.