1 Mayıs 2024 Çarşamba

Trans kadınlara yönelik işkence Meclis gündemine taşındı

Tarlabaşı'nda trans kadınların maruz kaldığı sistematik fiziksel ve cinsel işkenceyi Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Koçyiğit, Adalet Bakanı Bozdağ'ın derhal yanıtlaması için soru önergesi verdi.

İstanbul Tarlabaşı'nda polis karakoluna yirmi metre uzaklıktaki Bahriyeli Pub isimli kulübün sahipleri, "cadde parası" adı altında trans kadınlardan haraç kesiyor, cinsel, fiziksel olarak sistematik işkence uyguluyor ve ölümle tehdit ediyor. Öte yandan olaya tanık olan bekçi ve polis de yaşananları gülerek izliyor, kendilerinden yardım isteyen trans kadınlara da şiddet uyguluyor ve tehdit ediyor. 

ŞİDDETİ DUYURAN TRANS KADIN SALDIRIYA UĞRADI
Trans kadınlar maruz kaldıkları haksızlıkları İHD İstanbul Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenlemişti. Ancak toplantı sonrası başvuruculardan biri aynı kişiler tarafından saldırıya uğradı ve yaralandı. 

KOÇYİĞİT, MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, trans kadınların maruz kaldığı işkenceyi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu ve Meclis gündemine taşıdı. 

BOZDAĞ'A SORU ÖNERGESİ VERİLİDİ
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, derhal yanıtlaması için Bozdağ'a şu soruları yöneltti: 
🔹 "İstanbul Tarlabaşı'nda trans kadınlara yönelik yaşanan cinsel şiddet, kasten yaralama, haraç kesme gibi birçok suçun işlenmesi sırasında herhangi bir girişimde bulunmayan kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Trans kadınlardan ‘cadde parası' adı altında haraç kesen, şiddet uygulayan ve tehdit eden kişiler tespit edilmiş midir, ifadelerine başvurulmuş mudur? Bu kişilerin hiçbir yetkisi ve hukuksal dayanağı olmadan kişiler hakkında haraç kesmeleri konusunda başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
🔹 Trans kadınların yaşadığı şiddetin ardından İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Hakları Komisyonu tarafından koruma talep edilmiştir. Bu talep yerine getirilmiş midir?
🔹 Özellikle trans kadınların ve LGBTİ+ bireylerin yaşadığı her türlü ayrımcı muamelelerden kaynaklı Bakanlığınıza yapılan başvuruların sayısı kaçtır?
🔹 Türkiye'de yaşanan nefret suçları ve cinayetleri hakkında bireylerin başvurabilecekleri kurumsal yapılar ile soruşturma sürecinin etkili yürütülebileceği mekanizmaların kurulması konusunda Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?
🔹 LGBTİ+ bireylere yönelik gerçekleşen nefret suçlarının artmasında İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının etkili olduğunu düşünüyor musunuz? İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğu süreç ile çekilme sonrasındaki süreçte yaşanan nefret cinayetlerine dair veriler nelerdir?
🔹 Yargılamaların sonucunda verilen kararların transfobik olmasından kaynaklı yargı mensuplarına ve bir bütün olarak soruşturma, kovuşturma süreçlerine dahil olan personellere ayrımcı tutumlarının azaltılmasına dönük bir çalışmanız var mıdır?
🔹 LGBTİ+ bireylere yönelik gelişen cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet olaylarının sonrasında etkili soruşturma ve kovuşturma yapılamamasının nedenleri nelerdir?"