8 Mayıs 2024 Çarşamba

Trans kadınlar sistematik işkenceyi teşhir etti: Kimse bize hükmedemez

Beyoğlu'nda bulunan Bahriyeli Pub patronlarının sistematik işkencesine ve tehdidine maruz kalan; aynı işkencenin bekçi ve şikayet için gittikleri polis tarafından da sürdürüldüğüne dikkat çeken trans kadınlar, "Kimsenin bize hükmetmesini istemiyoruz" dedi. Trans kadınlar, herkesin özgür yaşayacağı bir dünya için mücadele edeceklerini kaydetti. 

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Bahriyeli Pub patronları trans kadınlardan "cadde parası" adı altında haraç kesiyor, fiziksel ve cinsel şiddet uyguluyor, tehdit ediyor. İktidarın LGBTİ+ politikalarından ve nefret suçlarına yönelik erkek yargı sisteminin cezasızlığından güç alan patronlar nedeniyle trans kadınlar sokakta özgürce dolaşamıyor. 

Yaşamları tehdit altında olan trans kadınlar polise başvurduklarında ise aynı işkenceye karakolda maruz kalıyor, aşağılanıyor... 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi LGBTİ+ Hakları Komisyonu trans kadınlar Bahriyeli Pub patronlarının, bekçilerin ve polislerin kendilerine yönelik saldırılarına karşı basın toplantısı düzenledi. Şube binasında gerçekleşen toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve saldırıya uğrayan trans kadınlar katıldı. 

'NE DEVLET ARKAMIZDA NE DE BİZİ KORUYACAK BİRİLERİ VAR'
Söz alan trans kadınlar maruz kaldıkları işkenceyi paylaştı. Söz konusu kulüp patronlarının sokak ortasında arkadaşlarını bıçakla tehdit ettiğini, iki metre ilerideki bekçinin ise gülerek olayı izlediğini belirten trans kadınlar, bu tür olayların çok yaşandığını dile getirdi.

Maruz kaldıkları saldırı ve işkencelerin sadece patronlarla sınırlı olmadığının altını çizen trans kadınlar bekçilerin ve şikayet için başvurdukları polislerin de saldırılarına dikkat çekti ve ekledi: "Sokakta istediğimiz gibi özgür dolaşma hakkımız var ama bekçiler biz yoldan geçerken bize 'bir daha buradan geçersen ... yaparım seni' diye hakaret ediyor."

PAY: ONLARIN 'MALI'YMIŞSIN GİBİ HİSSETTİRİYORLAR
Bahriyeli Pub'un sahiplerinin işkencesine maruz  kalan trans kadın İrem Pay, "üçüncü sınıf insan"  muamelesi gördüklerini dile getirdi. Patronların kendilerine zorla her istediklerini yaptırmaya çalıştığını, itiraz ettiklerinde ise şiddete maruz kaldıklarını, haraca bağlandıklarını ya da şehri terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Pay, "Evden bile çıkamıyoruz. Sürekli diken üstünde yaşamak istemiyoruz" dedi. Pay, canları ve aileleriyle tehdit edildiklerini anlatarak, "Üzerimizde öyle bir baskı kuruyorlar ki sadece onların malıymışsın gibi hissettiriyorlar" ifadelerini kullandı. 

'BİZ ARTIK BU İNSANLARIN BİZE HÜKMETMESİNİ İSTEMİYORUZ'
Aldıkları tehditler sonucu polise şikayetçi olmaktan korktuklarını belirten Pay, "Hiçbirimiz şikayetçi olamıyoruz. Polis seni dikkate almıyor. Transsın çünkü. Ama onlar bir takım elbise giyip karakola gidiyorlar, polisler onları ciddiye alıyor. Bu hayat böyle olmuyor. Bunların kurdukları bu sistem böyle gitmeyecek. Bugün de buna dur demek için buraya geldik" ifadelerini kullandı. Pay, patronların polislere rüşvet verdiğini ve şikayetçi olsalar da polisin patronlara haber verdiğini anlattı. Pay, son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğiniz mafya babalığı yapıyorlar. Biz artık bu insanların bize bu şekilde hükmetmesini istemiyoruz çünkü dünya kocaman ve hepimiz özgür yaşamalıyız."

KESKİN: YASALARI DOĞRU UYGULAYIN, AYRIMCILIK YAPMAYIN
İHD İstanbul Şubesi LGBTİ+ Komisyonu adına söz alan Eren Keskin de söz konusu pubın karakola yirmi metre ötesinde olduğuna dikkat çekti ve yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi. Keskin, yasalardaki ayrımcılığa karşı maddelerin dikkate alınmadığını dile getirdi. 

Transların toplumun her kesiminden gelen bir şiddetle karşı karşıya olduğunu söyleyen Keskin, hiç kimsenin insanlardan "cadde parası" adı altında haraç kesmeye hakkı olmadığını söyledi ve patronları bundan vazgeçmesi için uyardı. Keskin, ellerinde pek çok delil olduğunu kaydederek, gelecek hafta suç duyurusunda bulunacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Barın yanındaki karakolun polislerini de uyaran Keskin "Yasaları doğru uygulayın. Ayrımcılık yapmayın, şiddete ortak olmayın" dedi.