18 Mayıs 2024 Cumartesi

Trans kadın cinayetinde duruşma yine ertelendi

Şubat 2021'de trans kadın Mira Güneş'i katleden faillerin yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Genç LGBTİ Derneği'nin müdahillik talebinin reddedildiği duruşmada, faillerin mahkemeye yanlış delil verdiği ortaya çıktı.

2021'in Şubat ayında katledilen trans kadın Mira Güneş'e ilişkin davanın üçüncü duruşması İzmir Bayraklı Adliye 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada taraf avukatları, Genç LGBTİ+ Derneği İzmir Şubesi Avukatı Mahmut Şener ve Mira Güneş'in ailesi hazır bulunurken, "canavarca hisle katletmek", "gasp", "delilleri karartmak", "konut dokunulmazlığını ihlal etmek" suçlarından yargılanan fail Serdar Gülsoy ise tutuklu bulunduğu Şakran Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile bağlandı. Davada aynı suçlardan tutuksuz yargılanan Turgay Türker, Mesut Ataman, Murat İnceçelik ve zorla getirme kararı olan tanık Leyla Yarıcı ise mahkemeye katılmadı. Tanık olarak dinlenmesine karar verilen ve Şakran Kadın Hapishanesi'nde kalan Tuğba Korkma, Covid olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Duruşma başlarken, bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemelerde Murat İnceçelik'in mahkemeye vererek Güneş'in evini gösterdiğini iddia ettiği kamera kaydının farklı bir mekana ait olduğunun tespit edildiği belirtildi. Bunun sorulması üzerine fail Serdar Gülsoy görüntüler hakkında bilgisi olmadığını öne sürdü. Güneş'in avukatı ise söz alarak davanın uzatılması için yanlış kaydın verildiğini belirtildi.

Güneş ailesinin avukatı, Şenol Başkurt isimli bir kişinin de katliamla ilişkili olduğunu belirterek tanık olarak dinlenmesini istedi.

Davaya müdahillik talebinde bulunan Genç LGBTİ Derneği avukatı Mahmut Şeren, Güneş'in trans kadın olduğu için katledildiğini ve bir nefret suçu işlendiğini ifade etti. Şeren, nefret cinayetlerinden tüm trans kadınların etkilendiğini dile getirerek LGBTİ+'lara dönük katliamlara ilişkin tecrübeleriyle mahkemeye katkıda bulunabileceğini dile getirdi. Mahkeme heyeti ise avukatın müdahillik talebini suçtan etkilenmediği gerekçesiyle reddetti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Serdar Gülsoy'un tutukluluk haline, tutuksuz yargılanan failler Turgay Türker ve Murat İnceçelik hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının devamına ve tanık Leyla Yarıcı'nın zorla getirilmesine karar verdi. Heyet ayrıca, Şenol Başkurt'un gönderdiği mektubun okunmasına karar verdi ve okunduktan sonra tanık olarak dinlenilip dinlenilmeyeceğine karar verileceğini belirtti.

Duruşma 25 Nisan 14:15'e ertelendi.