21 Mayıs 2024 Salı

Traktörlerle eylem yapan köylüler ÇED toplantısını engelledi

Bilecik'te tarım arazisine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi projesine karşı çıkan köylüler traktörlerle eylem yaptı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak'ın konuşmasını alkış, ıslık ve sloganlarla engelleyen köylüler, ÇED toplantısının yapılmasına izin vermedi.

Bilecik'in Gölpazarı İlçesi'nde köylüler tarım arazilerine yapılmak istenen Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) başka yere taşınması için dün 70 traktörle eylem yaptı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını da protesto eden köylüler, toplantının yapılmasına engel oldu.

Yapılması planlanan Gıda İhtisas OSB alanında toplanan köylüler, traktörleri ile yaklaşık 5 kilometre boyunca korna çalarak eylem yaptı.

Eylem öncesi açıklama yapan Aktaş Köyü Muhtarı Selami Uğural, Gıda İhtisas OSB'nin başka yere taşınması mücadele edeceklerini vurguladı. Uğural, "Biz tarım arazisi olan yere organize sanayi istemiyoruz. Bizler geleceğimizi yok etmek istemiyoruz" dedi.

'MARKETLERDE AYÇİÇEĞİ YAĞINA, ŞEKERE KOTA KOYDULAR'
Köy sakini Ergün Uğurlu, Gıda İhtisas OSB'nin yapılmak istendiği alanda ayçiçeği, pancar ve buğday üretimi yapıldığını belirterek, "Marketlerde ayçiçeği yağına, şekere kota koydular. Bu ova hem ayçiçeği üretiminde hem pancar üretiminde hem de buğday üretiminde Türkiye ortalamasının üzerinde. 60'lı, 70'li yıllarda bu topraklarda pamuk üretiliyordu, tütün üretiliyordu, haşhaş üretiliyordu. Bugün tarım politikası yanlış, böyle yönetiliyor ve 10 sene sonra, 20 sene sonra politika değişecek, hükümetler değişecek, yeniden üretime dönülecek, bu toprak geri gelir mi" sorusunu yönelterek iktidarın tarım politikalarına tepki gösterdi.

Ardından traktörlerine binen köylüler ÇED toplantısının yapılacağı Gölpazarı Belediyesi'nin altındaki düğün salonunun önüne kadar korna çalarak eylem yaptı.

ÇED toplantısının yapılacağı düğün salonunun olduğu bölgenin şeritlerle kapatılması nedeniyle yolları kesilen köylüler, polislerle tartıştı. Köylülerin tepkisi üzerine şerit açılırken, eylemciler, belediye binasının önünden korna eşliğinde geçerek ÇED toplantısının yapılacağı salona geldi.

ÇED TOPLANTISINA İZİN VERMEDİLER
Ardından köylüler eylemlerine devam ederek Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak'ın başkanlığında oluşturulan heyeti ıslıklar, alkışlar ve sloganlarla protesto etti, Budak'ın konuşmasına izin vermedi.

Budak, bu şartlar altında toplantının yapılamayacağını belirterek yanındakilerle birlikte salonu terk etmek zorunda kaldı.