4 Mayıs 2024 Cumartesi

TPI işçileri direndi, kazandı

İzmir'de düşük zam ve işten atma saldırısına karşı 6 Temmuz günü direnişe başlayan TPI Composite işçileri, taleplerini patrona kabul ettirdi. Direnen işçiler, sendikanın işbirlikçi tutumuna rağmen kazandı.

İzmir Menemen ve Çiğli'de bulunan, rüzgar türbini kanadı üretimi yapan ABD sermayeli TPI Composite fabrikasında çalışan 3 bin 600 işçi, düşük zam ve işten atma saldırısına karşı 6 Temmuz günü üretimi durdurdu. Direniş başlatan işçiler, üyesi oldukları Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası'nın işbirlikçi tutumu ve direnişi sahiplenmemesine rağmen eylemlerini kazanımla sonuçlandırdı.

Patronla sendika arasında 22 Temmuz günü yapılan görüşmede işçilerin, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın üzerine yüzde 15 zam, ihtarların geri çekilmesi, atılan işçilerin geri alınması ve çalışılmayan günler için ücret kesinti uygulanmaması talepleri kabul edildi. İşçiler, "Mücadelemiz bu kazanımı getirdi" diyerek, bundan sonra da baskılara karşı birlikteliklerini devam ettireceklerini vurguladı.

'DİRENEN HER ZAMAN KAZANIR'
Direnişe neden başladıklarını anlatan bir işçi, "Yüzde 5 zam düşük geldiği için başladık. Kararlı bir duruş sergiledik. Bu kazanımın çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 9 zammın yüzde 15'e çıkması tamamen işçinin iradesiydi. İşçilerin mücadelesi bu kazanımı getirdi. Direnenin her zaman kazandığını tekrar tecrübe etmiş olduk" dedi.

'EN BÜYÜK GÜÇ EMEĞİN GÜCÜ'
Direnişin işçilerin bir arada hareket etmesiyle başladığını söyleyen bir diğer işçi, "Bu hareket işçiden doğdu ve bu kazanımları da işçi elde etti. Bu zafer tamamen dik duran işçinin zaferidir. İşten çıkarılan ve işe devam eden arkadaşlarımız hiç birbirinden kopmadı" diye konuştu. Direnişi devam eden işçilere de seslenen TPI Composite işçisi, "Kimse vazgeçmesin mücadelesinden, en büyük güç emeğin gücü, vazgeçmeden birlik içerisinde olursak her şeyi kazanırız" dedi.

'SENDİKA HER FIRSATTA ENGEL ÇIKARDI'
Başlattıkları direnişi taleplerinin kabul edilmesiyle sonlandıran işçiler, şube yöneticilerinin 'Yüzde 35 alacaksınız neyi beğenmiyorsunuz' şeklinde dayatmalarda bulunduğunu ve sendikanın her fırsatta önlerine engel çıkardığını anlattı. "İşten çıkarmalar olduğunda pes etmemizi bekleyen, dışarıdaki arkadaşlarımızı 'bakın bugün son gününüz yoksa ihbar, kıdem bütün haklarınız yanacak içeri girin' diye galeyana getirmeye çalıştığını unutmadık" diyen işçiler, sendikanın işçilerin direnişine sahip çıkmayarak patrondan yana tutuma aldığını belirtti.

Sendikanın işçileri yüzde 9 zamma razı etmeye çalıştığını anlatan bir diğer işçi, "Ama işçiler kesin bir duruş sergiledi. İşçilerin birliği sermayeyi yendi. Bizi işverenin üzerine sürdüler. İçerideki arkadaşlar da işten atılan arkadaşlar da dik durdu. Bu zaferi işçilere borçlular. Birlikten kuvvet doğar bunu bir kez daha gösterdik" dedi.

İşçiler bir süre sonra toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ve buna hazırlanacaklarını belirterek, "Direnişimizin başından beri bizleri yalnız bırakmayan sınıf kardeşlerimize çok teşekkür ederiz" dedi.